Händels reddeloze ridder Orlando

Programma: NTR ZaterdagMatinee

 

Il Pomo d’Oro

Francesco Corti, dirigent

Orlando: Franco Fagioli, countertenor
Angelica: Kathryn Lewek, sopraan
Dorinda: Núria Rial, sopraan
Zoroastro: Luca Pisaroni, bas-bariton
Medoro: Francesca Ascioti, alt

Händel - Orlando

Händels reddeloze ridder Orlando

Door Händel kregen de Britten de smaak voor de Italiaanse opera te pakken. Ze moesten er even aan wennen, maar nu geldt Orlando als een van Händels meesterlijkste opera’s.

Coloraturen en castraten

Händel bracht de Italiaanse opera begin achttiende eeuw naar Engeland en zorgde ervoor dat de Britten verslingerd raakten aan coloratuursopranen en castraten. De Duitse Engelsman deed waar hij goed in was: gestalte geven aan bijzondere drama’s.

Orlando’s meesterlijke waanzinscènes

Met Orlando, in première gegaan in het King’s Theatre in Londen in januari 1733, boekte Händel geen enorm publiek succes. Toch wordt het werk nu beschouwd als een van zijn beste en interessantste opera’s. Bewonderenswaardig is de enorme vrijheid die Händel nam ten aanzien van de ‘regels’ van de opera seria. Aria’s worden onderbroken als de actie dat vereist. Ensembles wijken af van de traditie. En Händel maakt op een hoogst creatieve manier gebruik van het arioso en het begeleide recitatief, vooral in de grote waanzinscènes van het titelpersonage: de ridder Orlando, die reddeloos verliefd is op de ongrijpbare prinses Angelica. 

Orlando werd in 1733 vertolkt door de beroemdste Italiaanse alt-castraat van die tijd, Il Senesino. Door al zijn vernieuwingen verspeelde Händel veel goodwill in Londen, en zelfs zijn favoriete castraat. Maar hij wees wel een weg naar de toekomst van de opera.

Händels reddeloze ridder Orlando

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 11 januari 2020 13:00 - zaterdag 11 januari 2020 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR