Groot Omroepkoor: Wantenaar en Goebaidoelina

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Groot Omroepkoor
Philipp Ahmann, dirigent

Ivan Monighetti, cello

Tsjaikovski - Delen uit Negen geestelijke koorwerken*
Wantenaar - Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière)
Goebaidoelina - Sonnengesang

Groot Omroepkoor: Wantenaar en Goebaidoelina

De jonge componiste Mathilde Wantenaar schrijft een nieuw werk voor het Groot Omroepkoor. Verder: Sofia Goebaidoelina’s bijna-geestelijke Sonnengesang en sacrale muziek van Tsjaikovski.

Koorwerken van Goebaidoelina en Tsjaikovski
In 1997 componeerde Sofia Goebaidoelina, nestrix van de moderne Russische muziek, een nieuw werk voor Mstislav Rostropovitsj die dat jaar zijn zeventigste verjaardag vierde. Sonnengesang, naar een gedicht van Franciscus van Assisi, is een meditatie op de schepping, het leven en de dood. Hoger klankkleuronderzoek voor cello solo gaat in de partituur een spiritueel verbond aan met ingenieuze koorpassages, waarin Goebaidoelina hoorbaar teruggrijpt op orthodoxe kerkgezangen. Ook Pjotr Iljitsj Tsjaikovski putte uit de Slavische kerkmuziek toen hij in 1885 zijn Negen geestelijke stukken schreef. Het resultaat: tijdloze, statige schoonheid voor koor a capella.

Nieuw opdrachtwerk van Mathilde Wantenaar
De jonge Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar maakte op het Opera Forward Festival van 2016 indruk met haar kameropera Personar, waarin het koor een grote rol speelt. Met een gloednieuw werk voor het Groot Omroepkoor maakt Wantenaar haar debuut in de NTR ZaterdagMatinee.

* Op het laatste moment is besloten, dat het programma een betere vorm kreeg door het concert niet met het werk van Mathilde Wantenaar, maar met Tsjaikovski te openen.

Groot Omroepkoor: Wantenaar en Goebaidoelina

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 23 maart 2019 14:15 - zaterdag 23 maart 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR