Grenzen voorbij: vier premières

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Ensemble Musikfabrik speelt Hirs, Bauckholt en Germanus

Ensemble Musikfabrik
Emilio Pomàrico, dirigent

Germanus - Im Vortex (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten)
Saunders - Bite (Nederlandse première)
Bauckholt - Schlammflocke (Nederlandse première)
Hirs - lightclouds (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds)
Unsuk Chin - Gougalon - Scenes from a street theatre

Grenzen voorbij: vier premières
Nieuwe muziek vraagt nieuwe grenzen: nieuwe kleuren, nieuwe samenklanken in een inspirerende omgeving. Ensemble Musikfabrik brengt twee wereldpremières en twee Nederlandse premières, plus het enerverende Gougalon van Unsuk Chin.

Ensemble Musikfabrik speelt Hirs, Bauckholt en Germanus
Eén concert, vier premières. Dat kun je met een gerust hart overlaten aan de moderne-muziekspecialisten van Ensemble Musikfabrik. Van Rozalie Hirs klinkt het laatste deel van haar trilogie parallel world. “Mijn nieuwe werk is zowel een Frans spectraal als een minimalistisch stuk”, aldus de Nederlandse componiste. De muziek van haar Duitse collega Carola Bauckholt klinkt op de grens van toon en ruis, klank en stilte. In Schlammflocke bloeien muzikale texturen op uit mysterieuze natuurgeluiden.

Ook Sander Germanus slecht grenzen in zijn muziek door te componeren met de minieme toonsafstanden die tussen de pianotoetsen liggen, zogenaamde ‘microtonen’. Voor zijn nieuwe stuk wil Germanus het akoestische klankenpalet van Musikfabrik uitbreiden met een synthesizer en geeft hij zijn eigen draai aan elementen uit de popmuziek.

Unsuk Chin evoceert straattheater
Weliswaar geen première, maar zeker niet te missen: Unsuk Chins Gougalon, waarin de Koreaanse componiste op onnavolgbare wijze herinneringen ophaalt aan de capriolen van een straattheatergroep in Seoul.

Zie ook het artikel dat Thea Derks schreef over Unsuk Chin (Engels)

Grenzen voorbij: vier premières

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 18 mei 2019 14:15 - zaterdag 18 mei 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR