Giancarlo Andretta dirigeert Verdi's Nabucco

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor

Giancarlo Andretta, dirigent
Klaas-Jan de Groot, koordirigent

Nabucco: Franco Vassallo, bariton
Abigaille: Tatiana Serjan, sopraan
Fenena: Iris van Wijnen, mezzosopraan
Ismaele: Giordano Lucà, tenor
Zaccaria: John Relyea, bas
Anna: Jeannette van Schaik, sopraan
Abdallo: Fabricio Gori, tenor
Il gran sacerdote: Jasper Leever, bas

Verdi - Nabucco

Giancarlo Andretta dirigeert Verdi’s Nabucco 
‘Va, pensiero...’. Na eerdere tegenslagen kreeg Giuseppe Verdi vleugels en componeerde zijn opera Nabucco. Het slavenkoor werd het officieuze volkslied van Italië, en Nabucco groeide uit tot een van zijn populairste werken.

‘Va, pensiero...’
‘Va, pensiero, sull’ali dorate…’ zingen de Hebreeuwse slaven in Nabucco: ‘Vlieg, gedachte [aan vrijheid], op gouden vleugels…’ De directeur van de Milanese Scala had Verdi dit libretto voorgelegd – zou hij dat niet op muziek kunnen zetten? De componist wilde eigenlijk weigeren. Hij had alleen maar mislukkingen achter de rug en ook nog eens zijn vrouw en beide kinderen verloren. Deze woorden deden de artistieke vlam echter weer ontwaken.

Meer dan het Slavenkoor
Bij de première in 1842 in Milaan werd de opera een eclatant succes, en het slavenkoor werd het officieuze volkslied van Italië. Maar Nabucco is veel meer dan alleen een koorlied. Verdi ontdekte er zijn eigen hoog-dramatische stijl mee, en schreef bijzondere vocale partijen voor de dramatische bariton Nabucco, de lyrische mezzosopraan Fenena en de dramatische sopraan Abigaille. Ook horen we voor het eerst de schetterende fanfares van koperblazers, die hier de staatsmacht van de Assyrische koning representeren. Nog altijd is Nabucco terecht een ongekend geliefde titel.

Giancarlo Andretta dirigeert Verdi's Nabucco

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 13 april 2019 13:30 - zaterdag 13 april 2019 16:00

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR