Geisers, fjorden en de Russische connectie

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Stanislav Kochanovsky dirigeert Rachmaninov en Thorvaldsdottir

Radio Filharmonisch Orkest
Stanislav Kochanovsky, dirigent

Sergey Khachatryan, viool

Thorvaldsdottir - Aeriality (Nederlandse première)
Sibelius - Vioolconcert
Rachmaninov - Eerste symfonie

Geisers, fjorden en de Russische connectie
Violist Sergey Khachatryan weet waar Sibelius de mosterd haalde: bij de lyrici Rachmaninov en Tsjaikovski. IJsland lijkt daar ver vandaan. Maar dan hebt u nog niet gehoord wat Anna Thorvaldsdottir nú laat horen.

Stanislav Kochanovsky dirigeert Rachmaninov en Thorvaldsdottir
Russische klank en kleur en Noordse natuurevocaties. Stanislav Kochanovsky maakt met het Radio Filharmonisch Orkest een reis vol fjorden, geisers en vergezichten. Hij maakt ook de link tussen de Russische muziek en de noordelijke landen aanschouwelijk. Waar Rachmaninov en ook Sibelius nog enigszins steunen op de erfenis van Tsjaikovski, trekt de IJslandse componiste Anna Thorvaldsdottir de uiterste consequenties uit het soms uit graniet gehouwen werk van Sibelius. Haar Aeriality is als een overdonderende klankgeiser en maakt de oren ontvankelijker dan ooit voor de lyriek van Sibelius’ nog steeds onderschatte Vioolconcert

Sergey Khachatryan in het Vioolconcert van Sibelius
Sergey Khachatryan – eerder in de Matinee met het Vioolconcert van Tsjaikovski en Sjostakovitsj’ Eerste vioolconcert – is met zijn ‘beguiling cantabile’ (Classical CD Review) de aangewezen persoon om deze Sibelius voor het voetlicht te brengen. Hij won in 2000 op 15-jarige leeftijd de Internationale Jean Sibeliuscompetitie. Zijn drie jaar later verschenen opname van Sibelius’ concert werd onmiddellijk genoemd tussen de beste registraties van het werk.

Geisers, fjorden en de Russische connectie

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 16 maart 2019 14:15 - zaterdag 16 maart 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR