Fantastique: John Eliot Gardiner en het genie Berlioz

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Orchestre Révolutionnaire et Romantique

John Eliot Gardiner dirigent
Lucile Richardot mezzosopraan

Berlioz - Ouverture Le Corsaire
Berlioz - La mort de Cléopâtre
Berlioz - Chasse royale uit Les Troyens
Berlioz - Ah! Je vais mourir uit Les Troyens
Berlioz - Symphonie fantastique

Fantastique: John Eliot Gardiner en het genie Berlioz
John Eliot Gardiner en zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique maken nieuwsgierig. Hun ‘versie’ van de beroemde Symfonie fantastique zal laten horen waarom Berlioz de Franse orkestwereld deed kantelen.

John Eliot Gardiner volgt Berlioz’ stormachtige ontwikkeling
De stormachtige ontwikkeling van het genie Hector Berlioz wordt in dit programma op de voet gevolgd. Wanneer de jonge componist in 1829 met zijn verbijsterend moderne cantate La mort de Cléopatre voor de derde keer meedingt naar de Prix de Rome wordt hij schamper afgewezen. In het volgende jaar – hij is dan 26 – schrijft hij zijn Symphonie fantastique, een hallucinerende reactie op een krankzinnige verliefdheid. Nog een jaar later wint hij die felbegeerde Prix de Rome alsnog met een suffige cantate die de regels keurig volgt. De ‘Fantastique’ ging echter de muziekgeschiedenis in als de belangrijkste Franse symfonische schepping van de negentiende eeuw.

De Symphonie fantastique op originele instrumenten
Mendelssohn dacht daar heel anders over: “twee piano’s die klokken moeten imiteren, vier paukenisten met vilten stokken, twee harpen, een berg grote trommen, violen verdeeld in acht partijen en contrabassen in twee, en dat alles alleen maar om nutteloze rommel te produceren”. Een genadeloze beschrijving die doodnieuwsgierig maakt naar de uitvoering – met de originele instrumentatie – door John Eliot Gardiner en zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Want wie wil er nu niet eindelijk eens kennismaken met de serpent en de ophicleïde?

Fantastique: John Eliot Gardiner en het genie Berlioz

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 20 oktober 2018 14:15 - zaterdag 20 oktober 2018 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR