De Leeuw en de raadselachtige Vivier

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Asko|Schönberg

Slagwerk Den Haag

Reinbert de Leeuw, dirigent

Barbara Kozelj, mezzosopraan
Katrien Baerts, sopraan

Vivier - Pulau Dewata
Vivier - Wo bist du Licht!
Namavar - Tiare Tahiti (wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten)
Vivier - Zipangu
Vivier - Lonely child

De Leeuw en de raadselachtige Vivier

De intrigerende Claude Vivier – Canadees die zijn bronnen zocht in het zuidoosten van Azië en het Midden-Oosten – staat centraal in dit concert van Reinbert de Leeuw; de Nederlands-Iraanse Reza Namavar schrijft een nieuw werk.

De raadselachtige Claude Vivier

Ruim tien jaar geleden bracht dirigent Reinbert de Leeuw het werk van de raadselachtige Canadese componist Claude Vivier, de man die zijn eigen dood voorspelde in zijn laatste compositie, groots onder de aandacht. Nog steeds is zijn muziek, waarin invloeden van zijn leermeester Karlheinz Stockhausen, de Franse spectralisten en de volksmuziek van Java, Bali en Iran samenkomen, geen gemeengoed. De NTR ZaterdagMatinee geeft uitgebreid aandacht aan een aantal van zijn meesterwerken waarin de obsessie met de dood misschien wel het belangrijkste thema is.

Nieuw werk van Reza Namavar

Speciaal voor dit concert kreeg de Nederlandse componist met Iraanse wortels Reza Namavar het verzoek een nieuw werk te schrijven. De componist die in 2014 al eens Versnelheijdsbinderh schreef voor de ZaterdagMatinee werd in 2017 geëerd met de eerste tweejaarlijkse Willem Breukerprijs, een prijs voor een componist wiens werk wordt gekenmerkt door “vrijheid, een hartelijke brutaliteit en een volstrekt open geest”. Dus u bent – in vrolijke zin – gewaarschuwd.

De Leeuw en de raadselachtige Vivier

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 29 februari 2020 14:15 - zaterdag 29 februari 2020 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR