De Franse liefde van Louis Andriessen

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest

Ryan Wigglesworth, dirigent

Nora Fischer, sopraan

Padding - Three birthday pieces (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Matinee)
Andriessen - The Only One (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, Los Angeles Philharmonic Association en de BBC, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten - Nederlandse première)
Messiaen - Chronochromie
Ravel - Valses nobles et sentimentales

De Franse liefde van Louis Andriessen

Via zijn vader Hendrik erfde Louis Andriessen zijn liefde voor de Franse muziek. De éminence grise van het Nederlandse componeren tipte zijn leerling Martijn Padding als compagnon, naast werken van Messiaen en Ravel.

Louis Andriessen schrijft voor Nora Fischer

Zomer 2019 viert Louis Andriessen zijn tachtigste verjaardag. De componist is niet alleen een van Neêrlands belangrijkste exportproducten op het gebied van de hedendaagse gecomponeerde muziek, ook als docent drukte hij zijn stempel op het Nederlandse componeren. Vandaar dat de ZaterdagMatinee zich gelukkig prijst dat, dankzij de in 2018 opgerichte Stichting Vrienden van de Matinee, Martijn Padding, een van Andriessens favoriete leerlingen, een opdracht kon krijgen tot een nieuw werk voor dit ‘verjaardagsconcert’.

Andriessen zelf voegt een nieuw werk aan zijn omvangrijke oeuvre toe voor Nora Fischer, de sopraan die ’t het NRC Handelsblad moeilijk maakte “woorden te vinden voor haar vocale kwaliteiten”.

De Fransen: Messiaen en Ravel

De rest van dit concert staat in het teken van Andriessens grote liefde: de Franse muziek. Ravel vertaalde ooit zijn Valses nobles et sentimentales van de piano naar het orkest en Messiaen baarde in 1960 opzien door in het zesde deel van zijn Chronochromie een complete volière in het orkest te laten horen. Vandaag zingen deze vogels speciaal voor de nestor van het Nederlandse componistengilde. 

De Franse liefde van Louis Andriessen

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 30 november 2019 14:15 - zaterdag 30 november 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR