Bernard Haitink dirigeert Bruckners Vierde

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest
Bernard Haitink, dirigent

Camilla Tilling, sopraan

Strauss - uit Vier Lieder op.36: Das Rosenband
Strauss - uit Sechs Lieder op.68: Ich wollt ein Sträusslein binden
Strauss - uit Sechs Lieder op.68: Säusle, liebe Myrte
Strauss - uit: Sechs Lieder op.56: Die heiligen drei Könige aus Morgenland
Strauss - uit Vier Lieder op.27: Morgen
Bruckner - Vierde symfonie ‘Romantische’

Bernard Haitink dirigeert Bruckners Vierde
Bernard Haitink keert wéér terug bij het Radio Filharmonisch Orkest, waar hij zijn loopbaan als chef-dirigent in 1957 begon. Hij dirigeert Bruckners Vierde symfonie en orkestliederen van Richard Strauss.

Bruckners ‘Romantische’
Als hij met zijn Derde symfonie openlijk zijn voorliefde voor Wagner heeft betoond, komt dat Anton Bruckner op zware kritiek te staan van lieden die muziek ‘puur’ willen houden: muziekliefhebbers die menen dat muziek niet moet willen ‘verhalen’. Maar de componist is niet tot zwijgen te brengen. Na een jaar noeste arbeid legt hij in november 1874 de ‘laatste hand’ aan zijn Vierde symfonie, een machtige brok van een kleine tweeduizend maten. Zijn inspiratiebronnen, en zelfs de ondertitel ‘Romantische’, verzwijgt hij om geen slapende honden wakker te maken. Hij sleutelt nog jaren om het werk te perfectioneren. En hij ‘bekent’ in 1880 over de finale: “da weiß i selber nimmer mehr, was i dabei denkt hab” – waar het over gaat, dat weet ik zelf niet eens meer.

Bernard Haitink geeft zijn orkest ruimte
De lengte blijft voor sommigen een probleem. Een recensent noemt het werk een symfonische vierluik, waarvan elk deel afzonderlijk de dood van het orkest zou kunnen betekenen. Maar juist Bernard Haitink weet als geen ander hoe een dirigent een orkest – zijn orkest – kan laten spélen, de muziek kan laten ademen zonder overbodige ingrepen. Haitink kent deze muziek van binnenuit – net als het werk van Richard Strauss...

Bernard Haitink dirigeert Bruckners Vierde

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 15 juni 2019 14:15 - zaterdag 15 juni 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR