Bastiaan Everink: marinier wordt operazanger

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest
James Gaffigan, dirigent

Bastiaan Everink, bariton
Annemarie Kremer, sopraan

Schubert - Zevende symfonie ‘Unvollendete’
Zuidam - Hercules (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten)
Hindemith - Symfonie Mathis der Maler

Bastiaan Everink: marinier wordt operazanger

De wonden die oorlog, nazisme of gewoon een ‘vader-zoon-conflict’ kunnen veroorzaken. ‘Onderwerpen’ voor de muziek van Robert Zuidam en Paul Hindemith. En misschien zelfs voor Franz Schubert.

Rob Zuidam en de psyche van een soldaat

Gestaald marinier wordt gevierd operazanger. Dat is in een notendop de carrière van Bastiaan Everink. De bariton laat het verhaal van zijn wonderbaarlijke transformatie in 2016 optekenen in het boek Strijdtoneel, waaruit componist Robert Zuidam en librettist Valentijn Dhaenens zijdelings inspiratie putten voor een muziektheatrale eenakter: Hercules. Over de wonden die een oorlog slaat in de psyche van een soldaat.

Symfonieën in de romantiek en de nazi-tijd

Oorlog en geweld vormen ook het decor in Paul Hindemiths opera Mathis der Maler. Ten tijde van de bloedige Duitse Boerenoorlog zoekt de renaissanceschilder Matthias Grünewald zijn toevlucht in de kunst. De parallellen met Hindemiths eigen leven liggen voor het oprapen. Hoewel dreigende wolken zich boven Europa samenpakken en de nazi’s uitvoeringen van zijn ‘entartete’ muziek op alle mogelijke manieren dwarsbomen, destilleert de componist anno 1934 een driedelig symfonisch meesterwerk uit zijn opera in wording. 

Schuberts Unvollendete lijkt bij dit alles een vreemde. Een droom waarin vader en zoon Schubert een verbeten strijd voeren om de liefde en aandacht van de moeder zou de inspiratiebron geweest kunnen zijn. Althans, zo meent Schubert-kenner en dirigent Nikolaus Harnoncourt.

 

Bastiaan Everink: marinier wordt operazanger

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 28 september 2019 14:15 - zaterdag 28 september 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR