Bartók, Beethoven en geestverwanten

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent

Tabea Zimmermann, altviool

Zimmermann - Sinfonie in einem Satz (versie 1951)
Bartók - Altvioolconcert (versie Tabea Zimmermann)
Kurtág - Petite musique solennelle - En hommage à Pierre Boulez 90
Beethoven - Vierde symfonie

Bartók, Beethoven en geestesverwanten
Twee Duitse componisten, en twee Hongaren. Tabea Zimmermann is een belangrijk pleitbezorger voor het Altvioolconcert van Bartók. Markus Stenz dirigeert bovendien Beethovens Vierde symfonie, Bernd Alois Zimmermann en György Kurtág.

Markus Stenz dirigeert de Vierde symfonie van Beethoven
Chef-dirigent Markus Stenz en het Radio Filharmonisch Orkest maken zich sterk voor twee Duitse en twee Hongaarse componisten aan weerskanten van het symfonische spectrum. Bernd Alois Zimmermann moet zich in het na-oorlogse Duitsland al even geïsoleerd hebben gevoeld als de door doofheid geplaagde Beethoven anderhalve eeuw eerder. Beiden vochten door tot ze niet meer konden. Het gevecht met de doofheid stuurde Beethoven onontkoombaar naar een hermetische klankwereld. Zimmermann beëindigde, gekgemaakt door blindheid, zijn leven.

Tabea Zimmermann speelt Bartóks Alvioolconcert
György Kurtág had de gedroomde leerling van Béla Bartók kunnen zijn. In zijn werk volgt hij echter Anton Webern, een man van weinig noten. Hier heeft hij met zijn hommage aan Pierre Boulez een voor zijn doen omvangrijk werk geschapen. Ook is te horen dat hij aandachtig luisterde naar de hommage die Boulez zelf bracht aan zijn gestorven vriend Bruno Maderna.

Toen Béla Bartók in 1945 overleed liet hij een onvoltooid altvioolconcert na. Hij schreef het in Manhattan, doodziek en op een steenworp afstand van Carnegie Hall. The American Dream bleef voor hem een droom. Zijn nu eens dansante, dan weer melancholieke Altvioolconcert staat eenzaam aan de top van het altvioolrepertoire, mede door toedoen van zijn pleitbezorger Tabea Zimmermann.

Bartók, Beethoven en geestverwanten

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 09 maart 2019 14:15 - zaterdag 09 maart 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR