Barok uit Brussel

Programma: NTR ZaterdagMatinee

La Cetra Barockorchester & Vokalensemble Basel

Andrea Marcon, dirigent

Margriet Buchberger, sopraan
Benedetta Mazzucato, alt
David DQ Lee, countertenor
José Antonio Lopèz, bariton

Torri - La vanità del mondo (Nederlandse première)

Barok uit Brussel

Ruim driehonderd jaar na de Brusselse première brengt Andrea Marcon La vanità del mondo van de Italiaan Pietro Torri voor het eerst in Amsterdam. En we hebben wat gemist…

Noord-Nederlandse première na ruim driehonderd jaar

Toen de laatste gouverneur van de Spaanse Nederlanden, Maximiliaan Emanuel van Beieren, rond 1700 zijn residentie opnam in Brussel, kwam het muziekleven er tot grote bloei. De Italiaan Pietro Torri was meegereisd in zijn gevolg als ‘Kammerorganist’, maar promoveerde al gauw tot ‘meester van de kamermuziek’ en hofkapelmeester. Twintig jaar later bemachtigde Torri zijn droombaan: ‘director’ aan de hofkapel in München.

Op het scharnierpunt tussen twee eeuwen is Torri’s muziek een geslaagd huwelijk van de Venetiaanse meerkorige stijl en een modernere schriftuur à la Scarlatti. Opmerkelijk is het corpus van oratoria dat Torri bij elkaar heeft geschreven: de meest substantiële bijdrage tot het genre uit de periode vóór Händel! Het oratorium La vanità del mondo (1706) beleeft meer dan driehonderd jaar na de eerste voorstelling in Brussel nu ook zijn Nederlandse première.

Andrea Marcon brengt oud drama tot leven

Andrea Marcon, een van de meest gereputeerde barokdirigenten van het moment, ontketent in deze productie de dramatische kracht van Torri’s partituur en laat de bloedmooie aria’s zinderen als weleer.

Barok uit Brussel

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 14 maart 2020 14:15 - zaterdag 14 maart 2020 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR