Arthur en Lucas Jussen: driemaal op twee piano’s

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Arthur Jussen, piano
Lucas Jussen, piano
Alexei Gerassimez, slagwerk
Simone Rubino, slagwerk

Zimmermann - Monologe
Bartók - Sonate voor twee piano’s en slagwerk
Messiaen - Visions de l’amen

Arthur en Lucas Jussen: driemaal op twee piano’s

De broers Arthur en Lucas Jussen spelen Zimmermann, Bartók en Messiaen. Heb je altijd een orkest nodig voor een geweldig concert? De twee top-pianisten laten horen: nee.

Twee piano’s zónder orkest

Bernd Alois Zimmermann zou bij leven in 2018 honderd jaar geworden zijn en is in 2020 vijftig jaar geleden overleden. Maar er zijn veel belangrijker redenen om aandacht te besteden aan het werk van deze dwarse eenling tussen de twintigste-eeuwse Duitse componisten. Hij nam alle technieken van de twintigste eeuw tot zich en vormde die tot een eigen cocktail. Dat is goed te horen in zijn Monologe voor twee piano’s uit 1964: een transformatie van Dialoge voor twee piano’s en orkest uit 1960, dat in 1965 zijn definitieve vorm zou bereiken.

Béla Bartók, een van Zimmermanns grote voorbeelden, deed het omgekeerde met zijn opwindende Sonate voor twee piano’s en slagwerk; de orkestratie is van later datum. Maar met de gebroeders Jussen in huis kan het orkest een keertje achterwege blijven.

Messiaen – voor zichzelf en zijn geliefde

De twee Jussens sluiten af met een ander invloedrijk twintigste-eeuws werk voor twee piano’s: Visions de l’amen. Olivier Messiaen schreef het in 1943 voor zijn leerlinge en latere echtgenote Yvonne Loriod en zichzelf. Een caleidoscopische blik op de betekenis van het ‘Amen’, gereguleerd door een basisthema dat in vele gedaantes opduikt.

Arthur en Lucas Jussen: driemaal op twee piano’s

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 26 oktober 2019 14:15 - zaterdag 26 oktober 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR