NTR Opera Live van 19 mei 2018

NTR Opera Live

Zaterdag 19 mei 2018, 19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Wolfgang Amadeus Mozart – La clemenza di Tito

Productie van De Nationale Opera, rechtstreeks uit Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Koor van De Nationale Opera & MusicAeterna olv Teodor Currentzis.
Solisten: Russell Thomas, Paula Murrihy, Ekaterina Scherbachenko, Janai Brugger, Janine de Bique, Sir Willard White.

La clemenza di Tito van Wolfgang Amadeus Mozart uit 1791 – de laatste opera die hij schreef - was een gelegenheidswerk, dat onder grote tijdsdruk en in moeilijke privéomstandigheden werd gecomponeerd. Niettemin is de muziek van zeer hoge kwaliteit en biedt La clemenza di Tito inhoudelijk erg interessante elementen. Tijdens deze produktie van De Nationale Opera is overigens in de recitatieven flink gecoupeerd. 'De eerste stap in de richting van een echte Mozart-opera was', aldus regisseur Peter Sellars, 'ons van de recitatieven te ontdoen'. Her en der plaatsten hij en muzikaal leider Teodor Currentzis er fragmenten uit instrumentale composities van Mozart voor terug. De partituur werd aaangevuld met onder meer Mozarts Adagio en fuga in c-klein KV 546, de Maurerische Trauermusik KV 477 en het 'Kyrie' uit de Mis in c. Teodor Currentzis: 'Alles wat we hier aan muziek toevoegen, doen we met het grootste respect en met de grootst mogelijke liefde jegens de componist.'
Luidspreker Luidspreker
Mozart - La clemenza di Tito - interview met Russell Thomas
Mozart - La clemenza di Tito - interview met Russell Thomas

Muziek in deze uitzending

Uitzending 19 mei 2018

19:21

Die Zauberfote - Ouverture (fragment)

19:18

Va, dal furor portata K.21

Winbergh, Gosta

19:15

Die Zauberflote - Mmm, mmm, mmm

Margiono, Charlotte & Winbergh, Gosta & Hagegaard, Hakan

19:12

Die Entfuhrung aus dem Serail - Kwartet

Gruberova, Edita & Battle, Kathleen & Winbergh, Gosta & Zednik, Heinz

19:09

Si mostra la sorte K.209

Winbergh, Gosta

19:06

Wolfgang Amadeus Mozart

La clemenza di Tito KV.621 ; Akte II - compleet

Musicaeterna

Teodor Currentzis

Russell Thomas [Tito Vespasiano ; tenor] & Ekaterina Scherbachenko [Vitellia ; sopraan] & Janai Brugger [Servilia ; sopraan] & Murrihy Paula [Sesto ; mezzosopraan] & Jeanine De Bique [Annio ; sopraan] & Sir Willard White [Publio ; bas-bariton]

Eigen opname NPO Radio 4

NTR

19:03

Wolfgang Amadeus Mozart

La clemenza di Tito KV.621 ; Akte I - compleet

Musicaeterna

Teodor Currentzis

Russell Thomas [Tito Vespasiano ; tenor] & Ekaterina Scherbachenko [Vitellia ; sopraan] & Janai Brugger [Servilia ; sopraan] & Murrihy Paula [Sesto ; mezzosopraan] & Jeanine De Bique [Annio ; sopraan] & Sir Willard White [Publio ; bas-bariton]

Eigen opname NPO Radio 4

NTR