NTR Opera Live
NTR

Ritratto van Willem Jeths in NTR Opera Live

  1. Klassiekchevron right
  2. Ritratto van Willem Jeths in NTR Opera Live

De wereldpremière van de nieuwe opera Ritratto van componist Willem Jeths zou op 13 maart jl. plaatsvinden bij de Nationale Opera op het Opera Forward Festival. Helaas moest deze voorstelling door de maatregelen rond de cororacrisis worden afgelast.

Deze zaterdag in NTR Opera Live: Ritratto van Willem Jeths (opname van de generale), met de componist als studiogast en een telefonisch interview met sopraan Verity Wingate.

Videoregistratie van de generale:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ritratto
Componist: Willem Jeths
Muzikale leiding: Geoffrey Paterson
Orkest: Amsterdam Sinfonietta
Regie: Marcel Sijm
Libretto: Frank Siera
Decor: Marc Warning
Kostuums: Jan Taminiau
Licht – Alex Brok
Dramaturgie – Klaus Bertisch
Choreografie – Zino Ainsley Schat

De synopsis van Ritratto, geschreven door librettist Frank Siera
We bevinden ons op één van de beruchte Bal Masqués in het Venetiaanse paleis van marchesa Luisa Casati. Haar bediende Garbi heet ons welkom en introduceert de beroemde kunstenaars die allemaal zijn gekomen om de kunst te vieren en Casati te eren: beeldhouwer Jacob Epstein, dichter en Futurist Filippo Marinetti, schilder Kees van Dongen, fotograaf Man Ray, balletimpressario Sergej Diaghilev en dichter Gabriele D'Annunzio, met wie Casati een affaire heeft. Terwijl de gasten feest vieren en Garbi iedereen wijst op de Casati's buitensporige pracht en praal, arriveert Casati zelf fashionably late en heet iedereen welkom.

Dan arriveert ook Romaine Brooks, een schilderes en blijkbaar iemand met wie Casati een ingewikkelde verstandhouding heeft want laatstgenoemde is onaangenaam verrast Brooks te zien. Een confrontatie volgt, waarin Brooks het nieuws verkondigt dat de oorlog is uitgebroken. Ze probeert Casati ervan te overtuigen het feest stop te zetten, maar Casati wil er niks van weten. Casati probeert het feest alleen nog maar groter te vieren, maar haar gasten zijn overwegend pro-oorlog en verlaten haar Venetiaanse paleis.

Als laatst blijven D'Annunzio, Brooks, Casati en Garbi over. Als ook D'Annunzio ten oorlog gaat, worden Brooks en Casati met elkaar geconfronteerd. Casati overtuigt Brooks haar lang gekoesterde wens te vervullen: een portret van Casati, geschilderd door Brooks. Brooks twijfelt in eerste instantie vanwege hun onstuimige liefdesverleden samen, maar begint toch aan het schilderij. Tijdens het schilderen komt Garbi met een brief van D'Annunzio uit de oorlog: hij vertelt over zijn ervaringen, waaronder het verliezen van een oog. Dit brengt Casati op een idee: ze wil dat Brooks haar echte ogen in het schilderij verwerkt, om het zo nóg meer de realiteit te laten representeren. Brooks weigert, waarop Casati met een mes zelf haar eigen ogen uitsteekt.

Ontredderd verlaat Brooks het paleis. Blind en bloedend hoort Casati het tweede deel van D'Annunzio's brief, waarin hij gruwelijke details onthult over het eten van mensenvlees en het verrichten van fellatio op zichzelf. Casati realiseert zich door deze gruwelijkheden dat ze te ver is gegaan in haar fascinatie voor D'Annunzio en haar streven een levend kunstwerk te worden. Garbi breekt uit zijn rol: hij besluit niet langer te zwijgen en als levend kunstwerk door het leven te gaan en adviseert Casati hier ook mee te stoppen. Casati, blind maar met een helderdere blik dan ooit tevoren, komt tot inkeer terwijl Garbi zijn wens uitspreekt voor de toekomst.

MEER INFORMATIE EN CAST

Luister naar de podcast Making an Opera

Beeld: De Nationale Opera / Ruth Walz

Ster advertentie
Ster advertentie