STER Advertentie

Net zo indrukwekkend als de Matthäus-Passion is de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach. En al helemaal op de concertopname met Holland Baroque en het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Reinbert de Leeuw. Je kunt deze bijzondere opname uit 2018 deze week bekijken.

NPO Radio 4 staat van 30 maart t/m 10 april in het teken van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Als gevolg van het coronavirus zijn alle geplande uitvoeringen van de Matthäus en de Johannes komen te vervallen. In plaats daarvan zenden we de mooiste archiefopnames uit.

Reinbert de Leeuw dirigeert de Johannes-Passion

Reinbert de Leeuws Matthäus-Passion met het Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque in 2016 was een overweldigend succes. De Matthäus Missie, de documentaire van Cherry Duyns over deze uitvoeringen, trok volle zalen en ontving de Kristallen Film-prijs.

Dat er een vervolg moest komen, stond dus buiten kijf. Met een serie uitvoeringen van Bachs Johannes-Passion in 2018 kwam niet alleen de wens van Reinbert de Leeuw in vervulling, maar ook de wens van vele Bach-liefhebbers.

Beluister de opname

Bekijk de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Datum

Maandag 6 april 2020 vanaf 20:00 uur

Componist en titel

Johann Sebastian Bach - Johannes Passion BWV.254

Uitvoerenden

Holland Baroque, Nederlands Kamerkoor o.l.v. Reinbert de Leeuw
Joanne Lunn (sopraan)
Tim Mead (countertenor)
Anders Dahlin (tenor)
Tobias Berndt (bas)
Benedikt Kristjánsson - Evangelist
Andreas Wolf - Christus

Opname

14 maart 2018 in TivoliVredenburg te Utrecht

Reinbert de Leeuw over de Johannes-Passion

In de podcast Reinbert sprak NPO Radio 4-presentator Hans Haffmans met Reinbert de Leeuw over allerlei onderwerpen. Ook De Leeuws liefde voor Bach, de Matthäus-Passion en de Johannes-Passion kwamen uitgebreid ter sprake. Toen de podcast werd opgenomen, was Reinbert de Leeuw volop bezig met het voorbereiden van de uitvoeringen van de Johannes-Passion met Holland Baroque en het Nederlands Kamerkoor.

Beluister aflevering Reinbert en Bach

Reinbert de Leeuw (Foto: ANP).
Reinbert de Leeuw (Foto: ANP).