STER Advertentie

NPO Radio 4 staat van 10 t/m 20 april in het teken van het meest geliefde klassieke werk aller tijden: de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Beluister en bekijk de Matthäus (én de Johannes-Passion) de komende weken op radio en televisie:

Woensdag 10 april, 19:00 uur, NPO Radio 4 - Matthäus-Passion

De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Philippe Herreweghe
M.m.v. Jacob Pilgram (evangelist), Hana Blažíková (sopraan), Alex Potter (alt), Robin Tritschler (tenor), Kresimir Strazanak (bas) (Christus), Grace Davidson (sopraan), David Erler (alt), Benedict Hymas (tenor) en Wolf Matthias Friedrich (bas)
Rechtstreeks vanuit TivoliVredenburg in Utrecht.

Vrijdag 12 april  - 20:00 uur, NPO Radio 4 - Johannes-Passion

Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier en Cafe Zimmermann, m.m.v. Raphael Höhn (evangelist)
Rechtstreeks vanuit TivoliVredenburg, Utrecht

Zondag 14 april - 14:00 uur, NPO Radio 4 - Johannes-Passion

Koninklijk Concertgebouworkest en Nederlands Kamerkoor o.l.v. William Christie
Reinoud van Mechelen, tenor (evangelist), Alex Rosen, bas (Christus), Emöke Baráth, sopraan, Iestyn Davies, alt, Anthony Gregory, tenor, Renato Dolcini, bas
Rechtstreeks vanuit de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam

Donderdag 18 april, 19:00 uur, NPO Radio 4 - Matthäus-Passion

Nederlands Kamerorkest o.l.v. Marc Albrecht
Vlaams Radio Koor o.l.v. Bart van Reyn
Nationaal Kinderkoor o.l.v. Wilma ten Wolde
Mark Padmore (tenor, evangelist), Peter Harvey (bariton, Christus), Sibylla Rubens (sopraan), Helena Rasker (alt), Kenneth Tarver (tenor), Sebastian Noack (bas)
Opname van 15 april in het Concertgebouw, Amsterdam

Maandag 15, woensdag 17 en donderdag 18 april, 22:45 uur, NPO 2 (televisie)

Pauls passie voor Bach: een spoedcursus Bach met de hoogtepunten van de Matthäus-Passion, geselecteerd door dirigent Jan Willem de Vriend en presentator Paul Witteman.

Zondag 14 april - 19:05 uur themakanaal NPO 2 Extra

De herontdekking van de Matthäus-Passion.
In de documentaire De herontdekking van de Matthäus-Passion  van regisseur Sarah Blum wordt de cd-opname van de Matthäus-Passion gevolgd. De Vlaamse dirigent René Jacobs heeft zijn leven lang al een band met deze passie van Bach. Als jongen van tien zong hij als jongenssopraan in de Kathedraal van Gent zijn eerste passies. In de jaren zeventig en tachtig zong hij talloze malen de altpartijen, waaronder het beroemde 'Erbarme dich'. Vervolgens heeft hij zich vijfentwintig jaar lang voornamelijk met dirigeren beziggehouden, waarvoor hij diverse prijzen heeft gewonnen. In 2012 heeft Jacobs de Matthäus-Passion op cd uitgebracht samen met de Akademie für Alte Musik Berlin, het Rias Kammerchor en solisten.