STER Advertentie

Of je nu klassieke muziekliefhebber bent of niet, in Nederland kent vrijwel iedereen de Matthäus-Passion. Jaarlijks ontstaat in de maand voor Pasen een ware ‘Matthäus-gekte’. Elk dorp heeft zijn eigen uitvoering en een beetje grote concertzaal heeft er minstens twee of drie. De eerste uitvoering van Johann Sebastian Bachs meesterwerk in Nederland was in Rotterdam in 1870. Amsterdam volgde in 1874. Met het Concertgebouworkest vestigde Willem Mengelberg in Amsterdam vervolgens een passietraditie die tot vandaag de dag voortduurt.

De Matthäus-Passion is dan ook onlosmakelijk verbonden met het Concertgebouworkest en Het Concertgebouw. Maar dit jaar is anders dan anders, want alle geplande passie-uitvoeringen door orkesten, ensembles en ook amateurmusici zijn gecanceld. Terwijl juist nú veel mensen de behoefte hebben om troost te vinden in de Matthäus-Passion. 

De Matthäus-Passion op zondag 5 april

NPO Radio 4 zendt daarom verschillende eerder opgenomen uitvoeringen uit in de Passietijd. Op zondag 5 april kun je vanaf 12:00 uur genieten van een onvergetelijke uitvoering van de Matthäus-Passion door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Iván Fischer uit 2012. Deze opname is gelijktijdig als webcast te volgen via nporadio4.nl.

Fischer leidt het Koninklijk Concertgebouworkest, Groot Omroepkoor, Nationaal Kinderkoor en diverse solisten in de traditionele Matthäus-Passion-uitvoering op Palmzondag.

Zoals bij zijn eerste Matthäus-Passion bij het Koninklijk Concertgebouworkest in 2008 blijkt, is de dubbelkorigheid het essentiële muzikale aspect voor Fischers interpretatie. Het essentiële inhoudelijke aspect omschrijft hij als volgt: "Je kunt de Matthäus niet onreligieus doen, die kun je alleen vanuit een diep, universeel religieus gevoel benaderen." Wie Fischer enigszins kent, weet dat hij zich echter niet zal herhalen; hij zal nog dieper willen gaan.

Johann Sebastian Bach - Matthäus-Passion 
Koninklijk Concertgebouworkest, Groot Omroepkoor en Nationaal Kinderkoor o.l.v. Iván Fischer 
M.m.v. Mark Padmore, tenor (evangelist); Peter Harvey, bas (Christus); Maria Espada, sopraan; Ingeborg Danz, alt; Renate Arends, sopraan; Barbara Kozelj, mezzosopraan; Peter Gijsbertsen, tenor; Henk Neven, bas.

Opname van 1 april 2012, Concertgebouw Amsterdam

De Matthäus-Passion bij het Concertgebouworkest