Interessant

Waarom stromen de kerken vol bij de Matthäus-Passion?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Waarom stromen de kerken vol bij de Matthäus-Passion?

De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach is in Nederland ongekend populair. De meeste uitvoeringen zijn in kerken, die worden afgehuurd door koren en oratoriumverenigingen. Dezelfde kerken die bij religieuze vieringen massaal leegstromen. Deze populariteit gaat dus dwars tegen een maatschappelijke trend in. Wat maakt dit stuk van Bach dan zo bijzonder?

In het kort

  • De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach is een werk dat bestaat uit twee delen van samen ongeveer twee uur en 45 minuten (dat is tegenwoordig, in vroegere jaren duurde een uitvoering nog langer)
  • De Matthäus-Passion is in Nederland ongekend populair. Het tijdschrift ZINGmagazine turft in 2017 een aantal van 174 uitvoeringen, in 2018 zelfs 187 en inmiddels ligt het aantal rond de 200 uitvoeringen per jaar.
  • Johann Sebastian Bach componeerde de Matthäus-Passion voor de Lutherse avonddienst van Goede Vrijdag. In de Christelijke liturgie wordt op Goede Vrijdag het evangelische passieverhaal verteld over de laatste dagen van Jezus Christus.
  • De traditie zoals wij die kennen is grotendeels te danken aan dirigent Willem Mengelberg van het Concertgebouworkest. Met het Toonkunstkoor Amsterdam verzorgde hij van 1899 tot 1944 elk jaar een uitvoering van de Matthäus in het Concertgebouw.
  • In al die jaren is de populariteit van de Matthäus-Passion in Nederland nog altijd niet tanende. Gelovig of ongelovig, in de weken voor Pasen gaat men enthousiast ter kerke voor een uitvoering van de Matthäus.

Lees het volledige artikel op NPO Focus

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie