Topstukken

Topstukken: Amélie

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Topstukken: Amélie

Als het sprookjesachtige verhaal van deze Franse film je niet al vrolijk stemt, dan toch wel de muziek: Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, kortweg Amélie. De soundtrack is naast de film ook mateloos populair. Het stuk Comptine d'un autre été: L'après-midi staat dan ook al meerdere jaren in zowel de Klassieke Top 400 en de Filmmuziek Top 200 als in de Top 2000 van NPO Radio 2. Wat is het geheim van deze geliefde soundtrack van Yann Tiersen?

Snelle weetjes:

  • Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain kwam uit in 2001.
  • De film werd genomineerd voor vijf Oscars.
  • Yann Tiersen componeerde de soundtrack en brak hiermee internationaal door.
  • In 2003 schreef hij de muziek voor de Duitse film Goodbye, Lenin!.
  • De soundtrack won een World Soundtrack Award voor Best Original Soundtrack of the Year en een César Award voor de beste filmmuziek.

Wat is het verhaal van Amélie?

Amélie vertelt het verhaal van een fantasierijk meisje: Amélie Poulain. Ze groeit afgezonderd van andere kinderen op, omdat ze aan een hartziekte zou lijden. Haar vader houdt haar binnen en haar moeder overlijdt als ze nog erg jong is. Doordat ze veel alleen is, ontwikkelt Amélie een rijke verbeeldingskracht.

Als ze ouder is, wordt ze serveerster in een klein café in de wijk Montmartre in Parijs. Haar leven verandert op de dag van het dodelijke ongeluk van de Britse prinses Diana. Door een reeks van gebeurtenissen die volgen na haar schok over het nieuws, vindt ze een metalen doosje achter een plint in haar badkamer. Hierin zitten herinneringen van een jongen, die ooit in hetzelfde appartement als Amélie heeft gewoond. Ze gaat op zoek naar deze inmiddels volwassen geworden persoon om hem het doosje terug te geven. Ze maakt met zichzelf de afspraak dat als het haar lukt en de persoon er gelukkig van wordt, ze haar leven gaat wijden aan het helpen en gelukkig maken van anderen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deze komedie is een hedendaags sprookje en is geregisseerd door de Franse filmregisseur Jean-Pierre Jeunet. De Franse actrice Audrey Tautou speelt de hoofdrol. Je kent haar wellicht ook van The Da Vinci Code.

Wie is componist Yann Tiersen?

Yann Tiersen werd op 23 juni 1970 geboren in Brest, Frankrijk. Hij bespeelt zeer veel instrumenten, waaronder piano, viool, gitaar, accordeon en melodica. Ook is hij bekend met het klassieke repertoire, maar speelde daarnaast in verschillende rockbands. Internationaal breekt hij door met zijn soundtrack voor Amélie. Tiersens stijl is moeilijk te categoriseren, maar is verwant aan minimalisme, eigentijds klassiek, folktronica en post-rock. Daarnaast is hij bekend om zijn opvallende en originele instrumentkeuze. Hij gebruikt zelfs objecten, waaronder een typmachine, om muziek mee te maken.

Tiersen staat niet graag te boek als filmcomponist. In een interview heeft hij ook aangegeven dat hij wellicht nee had moeten zeggen tegen het maken van de soundtrack van deze film. Daarnaast wil hij niet meer werken voor de filmwereld, omdat het voornamelijk zou draaien om geld.

Quote

Ik heb per ongeluk soundtracks gemaakt. Voor mij is het componeren van muziek niet zo serieus. Het is echt organisch en instinctief. Bij het componeren van soundtracks werk je met een regisseur samen die stomme dingen zegt als 'Ik wil dat de muziek oranje is'. Het maakt mij gek.

Yann Tiersen

foto: Katherine Rose

Waarom wordt de muziek van Amélie goed gewaardeerd?

De film schetst een idyllisch plaatje van de wijk Montmartre in Parijs. Regisseur Jeunet wilde dat de muziek de romantische sfeer zou versterken en zou passen bij het beeld van de stad. Na het beluisteren van alle albums van Yann Tiersen stond hij erop dat de Franse componist de soundtrack voor zijn film maakte. Tiersen gebruikte geen orkest, zoals vaak gebruikelijk is bij filmmuziek, maar een veelvoud aan instrumenten. Naast de piano en accordeon hoor je ook de klavecimbel, banjo, basgitaar en vibrafoon. Voor het stuk La Dispute heeft hij zelfs een fietswiel gebruikt. De muziek steunt de opgewekte, verwachtingsvolle sfeer van het verhaal en versterkt het positieve sentiment.

Buiten de film om is de muziek een eigen leven gaan leiden. Zo wordt de score ook wel de soundtrack van Parijs genoemd, omdat het zo goed zou passen bij de stad.

Kortom, de muziek geeft de kijker en luisteraar een blij en behaaglijk gevoel. Daarnaast kan het publiek heerlijk weg zwijmelen bij een romantisch verhaal, dat ondersteund wordt met Franse muziek die de stad van de liefde zo goed typeert. Ondanks dat Tiersen zelf niet graag stilstaat bij zijn beroemdste project, blijkt twintig jaar later dat het publiek er nog altijd geen genoeg van krijgt.

Beluister delen uit de soundtrack, gespeeld door pianist Shermaine Velasco

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie