Zondagmiddagconcert
AVROTROS

'Bernard Haitink - In memoriam' te horen in Het Zondagmiddagconcert

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Bernard Haitink - In memoriam' te horen in Het Zondagmiddagconcert

Het Concertgebouworkest geeft op 6 februari een concert ter nagedachtenis aan dirigent Bernard Haitink, die op 21 oktober overleed. Prinses Beatrix is erbij in het Concertgebouw in Amsterdam. Dirigent Iván Fischer leidt het orkest bij het spelen van Gustav Mahlers Eerste symfonie en een speciaal nieuw werk van de Britse componist Mark-Anthony Turnage, A Cortege for Bernard Haitink.

Prinses Beatrix arriveert voor het herdenkingsconcert in het Concertgebouw ter ere van de overleden dirigent Bernard Haitink. Dirigent Ivan Fischer leidt het Concertgebouworkest.

foto: ANP / Ramon van Flymen

Prinses Beatrix arriveert voor het herdenkingsconcert in het Concertgebouw ter ere van de overleden dirigent Bernard Haitink.

Haitink was van 1961 tot 1988 chef-dirigent van het Concertgebouworkest, dat hem in 1999 benoemde tot eredirigent. "Om zijn grote dankbaarheid te tonen voor Bernard Haitinks uitzonderlijke verdiensten voor zowel het orkest als voor de muziekwereld in het algemeen" heeft het Concertgebouworkest besloten tot dit herdenkingsconcert.

Quote

Bernard Haitink was een echte dirigent.

Iván Fischer

"Bernard Haitink was een echte dirigent, in die zin dat een dirigent een autoriteit op ethisch, humaan en artistiek gebied is, die ten zeerste gerespecteerd wordt door de mensen in zijn omgeving", zegt Fischer. "De muziekwereld, Nederland en Amsterdam moeten Bernard Haitink dankbaar zijn, omdat hij richting gaf aan ons culturele welzijn met een onmiskenbaar gevoel voor oordeel, smaak en verantwoordelijkheid."

Op 13 februari om 14.00 uur zendt AVROTROS het concert uit op NPO Radio 4 in Het Zondagmiddagconcert:

Het Zondagmiddagconcert

En diezelfde dag om 19:20 uur is het te zien op NPO 2 - of hieronder:

In Memoriam: Bernard Haitink

AVROTROS en NTR brachten 22 oktober 2021 een in memoriam voor de wereldberoemde Nederlandse dirigent, gepresenteerd door Hans Haffmans. Samen met dirigent Ed Spanjaard en hoboïst Werner Herbers spreekt hij o.a. over Haitinks betekenis voor de Nederlandse muziek, zijn periode bij het Engelse operahuis Covent Garden en over zijn bijdrage aan het internationale muziekleven.

Luister de uitzending

Ster advertentie
Ster advertentie