Vrije Geluiden
VPRO

Willem Pijper 1894-1947

foto: VPRO
  1. Klassiekchevron right
  2. Willem Pijper 1894-1947

19 maart: Willem Pijper-dag, start van het Willem Pijper-jaar.

Willem Pijper (Zeist, 8 september 1894 – Leidschendam, 19 maart 1947) geldt als een van de belangrijkste Nederlandse componisten van de vorige eeuw. Willem Pijper leidde een kort, heftig en rusteloos leven. Hij componeerde een indrukwekkend muzikaal oeuvre en schreef vele honderden essays en recensies. Hij was hoofdredacteur van het fameuze tijdschrift De Muziek, mentor van een hele generatie Nederlandse componisten en directeur van de muziekschool en het conservatorium in Rotterdam tijdens de crisis en oorlogsjaren.

Naast dat alles was hij fervent automobilist, lezer ‘met onstilbare honger naar veelzijdig weten’ en een veeleisend gourmand en wijnkenner. Gedurende zijn twee huwelijken onderhield Pijper innige contacten met veel andere vrouwen. Hendrik Marsman kwalificeerde hem als ‘haremhouder’. In de podcastserie 'Willem Pijper: In het licht van de eeuwigheid' belichten schrijver/musicoloog Arthur van Dijk en dirigent Ed Spanjaard samen met presentator Melchior Huurdeman een aantal cruciale periodes en werken uit het turbulente leven van Willem Pijper. In 2022 herdenkt ons land Willem Pijper, hij stierf op 19 maart exact 75 jaar geleden.

Hieronder een lange versie van de uitzending van Vrije Geluiden op NPO Radio 4 van 19 maart, waarin Arthur van Dijk en Melchior Huurdeman vertellen over Pijper en over de podcastserie:

Arthur van Dijk en Melchior Huurdeman over Willem Pijper:

Vrije Geluiden: Willem Pijper

Ster advertentie
Ster advertentie