Vrije Geluiden

Jan Boerman 1923-2020

VPRO
  1. Klassiekchevron right
  2. Jan Boerman 1923-2020

Op 25 oktober j.l. overleed op 97-jarige leeftijd componist Jan Boerman. Geen componist van wie dagelijks werk op NPO Radio 4 te horen is: hij was een pionier op het gebied van de elektronische muziek, en man die met eindeloos geduld experimenteerde in de muziekstudio, en die in de loop van decennia een indrukwekkend oeuvre opbouwde van vooral zogeheten 'tapemuziek'.

Boerman was student geweest aan het Haags Conservatorium bij Léon Orthel (bij wie hij piano studeerde - hij bleef zelf ook tot zijn pensionering een bijvak piano geven) en Hendrik Andriessen (van wie hij compositielessen kreeg). De elektronische muziek trok hem omdat juist op dat gebied nog zo ontzettend veel te ontdekken was. Hij werkte onder meer in de eerste elektronische muziekstudio in ons land (in Delft), en was tot eind jaren 80 ook docent aan het Koninklijk Conservatorium.

In een in memoriam in De Volkskrant beschrijft Frits van der Waa hem als 'een van de allergrootsten' op zijn vakgebied. Met Dick Raaijmakers en Ton Bruynèl, was hij, aldus Van der Waa, een van 'de pioniers van de Nederlandse elektronische muziek, maar van hen drieën was hij de enige die zich hoofdzakelijk richtte op ‘tapemuziek’, geheel op band vastgelegde composities.'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie