Vrije Geluiden
VPRO

Harmoniehof

  1. Klassiekchevron right
  2. Harmoniehof

In 1997 maakte theatermaker Annemarie Prins (1932) samen met componist Martijn Padding, geluidsontwerper Frank van der Weij en vormgever Frank Mandersloot de autobiografische theatermonoloog Harmoniehof. Een met fragmenten uit de liefdesbrieven van haar vader gelardeerde monoloog, een reis door haar jeugd, de woning aan de Harmoniehof in Amsterdam-Zuid, voorbeeld van de antroposofische architectuur uit die tijd: licht, lucht en ruimte. Maar wat er achter de voordeur gebeurde, is in de herinnering van Annemarie Prins net zo vaak hilarisch als gruwelijk, en net zo vaak tragisch als unzeitgemäß - een Duits woord want het gegeven van een Duitse moeder, juist de tijd waarover het gaat, is cruciaal in dit verhaal. Een verhaal dat méér is dan een verhaal, zeker in de radiofonische versie die Martijn Padding en Frank van der Weij maakten, op verzoek van Annemarie Prins, met een muzikale omlijsting die bestaat uit onder meer de vage herinnering aan het openingsakkoord van de Matthäus Passion, een zuchtend harmonium, en de ruis van radio-uitzendingen van toen.

Zondagavond 20 juni is Annemarie Prins te gast in Panorama Zondag (18.00-20.00 uur). In aansluiting op het Avondconcert, vanaf 22.00 uur, is in Vrije Geluiden de integrale radiofonische versie van Harmoniehof te horen.

Hieronder een interview met Padding en Van der Weij, over het ontstaan, het eindeloze werken aan de kleinste geluidsdetails, en het hoe en waarom van deze bijzondere productie:

interview Martijn Padding en Frank van der Weij

Ster advertentie
Ster advertentie