Vrije Geluiden

Jaco Benckhuijsen: Man in het Wild

VPRO
  1. Klassiekchevron right
  2. Jaco Benckhuijsen: Man in het Wild

Dezer dagen verschijnt het album 'Man in het Wild' van muzikant, producer en schrijver Jaco Benckhuijsen. Het album is een logisch vervolg op het gelijknamige boek dat Jaco in 2019 publiceerde over zijn eenzame kajaktochten langs de wilde kuststreken van Alaska, Kaap Hoorn, Vuurland, en Papoea-Nieuw-Guinea. Filmische muziek - zij het geen illustratieve stukken die de natuur willen uitbeelden, maar een hoogstpersoonlijke expressie van het gevoel dat zo'n eenzaam avontuur op zee in je losmaakt. Het werk van Jaco Benckhuijsen is een bijzondere combinatie van muziek, schrijven en fotografie, met als bron zijn zeekajaktochten langs onbewoonde kustgebieden.

Hieronder een uitvoerig gesprek met Jaco over het kajakken, het musiceren, de grijze eenzaamheid van mist op zee, en de onpeilbare stilte van die afgelegen plekken langs de uiterste randen van de wereld.

Jaco Benckhuijsen over Man in het Wild

Geluiden die Jaco opnam bij IJsland, maar vooral de indrukwekkende ervaring om opgenomen te zijn in de overweldigende natuur, om als nietig mens deel uit te maken van dat alomvattend weefsel dat 'leven' heet - dat is wat hem inspireerde tot het maken van muziek waarin je invloeden hoort van ambient jazz, Nils Frahm, Brad Mehldau, Ryuichi Sakamoto en Nine Horses. Hij gebruikte een oude taperecorder om pianoklanken te vervormen en uit te rekken. Hij nodigde drummer Joost Lijbaart uit om soundscapes te improviseren bij zijn foto’s van zee, ijsbergen en basaltrotsen. Een harmonium, een kalimba, stukken hout: ze bleken klanken te kunnen maken die onmiskenbaar de weidse leegte van de wildernis oproepen. 'Man in het Wild' verschijnt op LP, en als digitale uitgave op de gebruikelijke streaming-platforms.

Meer over Man in het Wild is >hier te vinden op de website van Jaco Benckhuijsen.

{vimeo url="https://vimeo.com/533060126" start="false"}
{vimeo url="https://vimeo.com/544961806" start="false"}
Ster advertentie
Ster advertentie