Vrije Geluiden
VPRO

Songs for murdered sisters

  1. Klassiekchevron right
  2. Songs for murdered sisters

'Mijn zus Nathalie Warmerdam is in september 2015 vermoord door haar ex-vriend Basil. Twee andere vrouwen, Carol Culleton en Anastasia Kuzyk, werden op dezelfde dag door dezelfde man vermoord - beiden hadden met hem een relatie gehad. Deze tragedie was een verschrikkelijke schok voor mijn familie en voor de hele gemeenschap in het dorp waar ik opgroeide. En het opende mijn ogen voor het wereldwijde probleem van gender-gerelateerd geweld.'

Aldus bariton Joshua Hopkins over de (digitale) uitgave van Songs for murdered sisters, acht gedichten van de Canadese schrijfster Margaret Atwood, op muziek gezet door de Amerikaanse componist Jake Heggie. Na de moord op Nathalie, Carol en Anastasia wilde Joshua Hopkins zijn stem letterlijk en figuurlijk benutten om het verhaal van deze en andere vrouwenmoorden onder de aandacht te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Songs for Murdered Sisters is opgedragen aan de talloze zusters die we in de loop van de tijd zijn kwijtgeraakt door moord. Als deze liederen het hart kunnen raken van al is het maar één mens die de ernst van deze geweldsepidemie nog niet onderkent, of motiveren om iets te dóen, of misschien zelfs iemand kunnen redden, dan is dit eerbetoon aan de nagedachtenis van mijn zuster geslaagd', aldus Joshua Hopkins.

De opname van de acht liederen van Heggie op tekst van Margaret Atwood is op 5 maart wereldwijd digitaal uitgebracht. Een filmversie is de komende weken gratis te zien via diverse kanalen. Alle informatie is >hier te vinden.

Een groot artikel over femicide is >te lezen in De Volkskrant van zaterdag 6 maart 2021.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie