Vrije Geluiden
VPRO

Een groter gebeuren

  1. Klassiekchevron right
  2. Een groter gebeuren

Bericht aan de mensheid: u heeft uw kans gehad. U heeft uw kans vergooid. Uw wereld staat in brand en u woekert als onkruid.

Met die aanzegging begint de voorstelling 'Een groter gebeuren' naar het apocalyptische verhaal van Belcampo. Het bericht bereikt in één klap alle mailboxen, alle televisie- en radiostations en alle mobiele telefoons ter wereld, in alle denkbare talen: U allen heeft een week afscheid te nemen van uw naasten, uzelf, uw wereld, het leven. Breng in uw wanhoop niet nog meer schade aan uw wereld toe. Neem waardig afscheid. Stijg boven uzelf uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.De mens was maar een oprisping in een oceaan van tijd en het zou niet meer dan een kosmisch ogenblik vergen om elk spoor, elk litteken, elk artefact weer uit te wissen.

In opdracht van festival Het grote gebeuren lieten schrijver-muzikant Auke Hulst en gitariste Corrie van Binsbergen zich door Belcampo inspireren tot een hedendaagse apocalyps: een verhaal over klimaatverandering, over het eind der tijden en over dat wat blijft: de liefde. Literair muziektheater dat diep doordringt in de morele en politieke vragen van onze tijd. De verteller van Een Groter Gebeuren gaat met zijn grote (ex)liefde op een road trip naar het hoge noorden, om een laatste wens van beiden in vervulling te laten gaan: het Noorderlicht zien en horen. In de kleine binnenwereld van hun auto sluiten ze zich af van de buitenwereld, en die tegenstelling van buiten- en binnenwereld komt tot uitdrukking in grote tegenstellingen in de muziek: een spannende mix van Americana, hedendaagse klanken, electronica en zompige jazz.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De voorstelling is nog te zien op 18 december in TivoliVredenburg, Utrecht; 20 december in Paradox, Tilburg; 21 december in LantarenVenster, Rotterdam, steeds om 20.30; en 22 december (maar dan 's middags!) in LUX, Nijmegen.

Met Auke Hulst (voordracht, zang en akoestisch gitaar), Corrie van Binsbergen (gitaar), Hermine Deurloo (mondharmonica, sopraansax), Joost van Es (viool, mandoline), Joost Buis (trombone, lapsteel), Albert van Veenendaal ((prepared) piano), Hein Offermans (bas), Yonga Sun (drums, elektronica) en Martijn Grootendorst (video).

Fragmenten uit de voorstelling zijn te horen in Vrije Geluiden op NPO Radio 4, zondag 15 december 23.00-24.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie