Vrije Geluiden

De Profundis

VPRO
  1. Klassiekchevron right
  2. De Profundis

Componist Gerard Beljon schreef speciaal voor sopraan Rianne Wilbers een nieuw De Profundis, of eigenlijk schreef hij het werk niet vóór, maar vooral mét haar. Hij vroeg Rianne om enkele passages uit zijn eerdere Me Miseram Quid Agam op te nemen, zij improviseerde vervolgens bovendien op een door Gerard geleverde bourdon-toon (gemaakt met samples van een doedelzak) en van het geheel smeedde de componist een nieuw werk waarin invloeden uit muziek uit het Midden-Oosten te horen zijn, maar ook uit het Gregoriaans en vanuit de Middeleeuwse melodieën die de bron vormden voor Me Miseram Quid Agam.

De lijn die in het werk van Gerard Beljon te trekken is, loopt van zijn Lamentations (voor koor en solisten), via Lament (voor strijktrio en tape), langs Eli Eli Azabthani (voor kamerkoor, twee sopranen en strijkkwintet), en Planctus Cygni (voor kamerkoor, Arabische en westerse sopraan, duduk en harp), Me Miseram Quid Agam (voor kamerkoor, Arabische en westerse sopraan en kaval) naar De Profundis (voor sopraan en klanksporen). Uit de bijzondere instrumentatie kun je al opmaken dat Gerard steeds probeert om in de klank een verbinding te leggen tussen muziek uit verschillende culturen en verschillende tijdperken: Gregoriaans, muziek uit het Midden-Oosten, Keltische muziek (de Ierse doedelzak en de bodhran, een Ierse handtrommel, in De Profundis). De thematiek is in al die composities in wezen dezelfde: oorlog en terrorisme, en de eenzaamheid, ellende, wanhoop en de vlucht die daaruit voortkomen.

Op zaterdag 13 maart zijn in Vrije Geluiden twee van de hierboven genoemde werken te horen: Lament (door het Prisma String Trio) en De Profundis (door Rianne Wilbers).

Een uitgebreide versie van het interview in dat programma is hier te horen:

Gerard Beljon en Rianne Wilbers over De Profundis en meer

Meer van en over sopraan Rianne Wilbers vind je op >haar website. Check vooral ook haar bijzondere nieuwe project Let me embrace you. (Foto: Stefan Martens)

Meer van componist Gerard Beljon is te vinden op >zijn website. Zijn Me Miseram Quid Agam is geschreven in opdracht van, en wordt uitgevoerd door Studium Chorale olv Hans Leenders; het werk wordt over enige tijd overigens ook uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor. Via de link hieronder is meer te vinden over Planctus Cygni (mét de opname ervan natuurlijk, uitgevoerd tijdens November Music 2019 door Collegium Vocale Eindhoven olv Ruud Huijbregts).

Ster advertentie
Ster advertentie