Vrije Geluiden

Gaudeamus: Stefan Maier

VPRO
  1. Klassiekchevron right
  2. Gaudeamus: Stefan Maier

De in 1990 geboren Canadese componist Stefan Maier speelde in zijn jeugd in allerlei noise-bands, maar tegelijkertijd werd hij opgeleid tot componist aan het conservatorium. Twee werelden die heel verschillend zijn, maar waartussen hij op zijn eigen manier weet te laveren. Na een periode in Berlijn - waar hij onder de indruk kwam van de belangrijkste Europese avant-garde componisten, maar ook beïnvloed werd door de elektronica-scene - treedt hij nu regelmatig solo op met elektronische performances, veelal met drone-achtige muziek. Tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2019 worden drie van zijn stukken uitgevoerd, waaronder Territories III, dat gebaseerd is op het radiostuk The Idea of the North van pianist Glenn Gould.Gould stopte met concerten geven om zich volledig te richten op het maken van opnamen; hij geloofde dat die technologie hem in staat zou stellen alles in de hand te houden. Maar, zegt Maier: 'Tegenwoordig hebben we ons gerealiseerd dat technologie geen passief middel is: het heeft een eigen inbreng. En ik denk precies zo over instrumenten.' De gruizige kant van technologie staat centraal in het componeren van Stefan Maier, vertelt hij in dit interview:

Het openingsconcert van de Gaudeamus Muziekweek op woensdag 4 september is live te horen via NPO Radio 4 in Het Avondconcert.

Op zaterdag 7 september komt Vrije Geluiden 23.00-24.00 live vanaf minifestival Gaudeamus Saturday Night met als gasten Aart Strootman (gitarist, componist en winnaar van de Matthijs Vermeulenprijs), violiste Merel Vercammen en celliste Maya Fridman (artist in residence bij Gaudeamus).

Ster advertentie
Ster advertentie