Vrije Geluiden

Vrije Geluiden Muziektips: Wiek Hijmans en Winteravonden aan de Amstel

VPRO
foto: AvN
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrije Geluiden Muziektips: Wiek Hijmans en Winteravonden aan de Amstel

Er is nog zóveel moois te ontdekken!

Wiek Hijmans

Wat heeft improvisatie te maken met de 150 psalmen? In elk geval dat gitarist Wiek Hijmans op de elektrische gitaar zowel improviseert, als 150 composities schreef die elk geïnspireerd zijn door een van de psalmen. Twaalf van die Psalms Electrified zijn nu verzameld op een CD, en die wordt gepresenteerd in een concert op 17 december in de Willem II Toonzaal in 's-Hertogenbosch.

Improviseren doet Wiek Hijmans dus ook. En dat laat hij horen, live! in de uitzending van Vrije Geluiden op Radio 4 op zaterdag 3 december.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Winteravonden aan de Amstel

Het kamermuziekfestival Winteravonden aan de Amstel - 10e editie - vindt plaats van 10 t/m 18 december, onder andere in de Hermitage Amsterdam. ‘In volle vlucht’, zo is het thema genoemd, rond componisten die ooit hun land moesten verlaten. De een vluchtte voor strijdende partijen, de ander zocht artistieke vrijheid. Musici uit onder andere Rusland, Oekraine, Georgië, Oezbekistan laten horen dat muziek zich niets van grenzen en politiek aantrekt! Met onder meer Alexander Gavrylyuk, Anna Fedorova, Maria Milstein, Olga Pashchenko, Alexei Lubimov, Dana en Mikhail Zemtsov, Ella van Poucke, Helena Basilova, en Lidy Blijdorp.

Hieronder een interview met festivaldirecteur (en zangeres) Anna Azernikova:

Vrije Geluiden: Winteravonden

De betoverde vaatwasser

Saxofoonkwartet Amstel Quartet en tenor Marcel Beekman brengen op 9 december in de Waalse Kerk in Amsterdam de première van de mini-opera ‘De Betoverde Vaatwasser’ van componist Reza Namavar. Met de prijsvraag in de Vrije Geluiden-uitzendingen van 3 en 4 december maak je kans op kaartjes voor het concert!

Van welk merk vaatwasser heeft Reza de handleiding gebruikt voor het libretto? Mail je antwoord... onder de goede inzendingen worden de kaartjes verloot!

De handleiding van een vaatwasser, een kinderdagverblijf en Tonnie Tonijn. Alledaags, en tegelijk dus helemaal niet alledaags voor een opera... En dat was precies de bedoeling, zo zegt Reza Namavar: 'Juist zoiets knulligs en kleins als de handleiding van een vaatwasser vind ik interessant om totaal op te blazen tot de meest absurde proporties.'

Lees het artikel uit de Volkskrant.

Hieronder een interview met componist Reza Namavar en tenor Marcel Beekman:

Vrije Geluiden: Wiek Hijmans

Ster advertentie
Ster advertentie