Vrije Geluiden
VPRO

Calliope Tsoupaki

  1. Klassiekchevron right
  2. Calliope Tsoupaki

Liknon (‘schommelwieg’) van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki, gecomponeerd voor tenor Marcel Beekman, countertenor Maarten Engeltjes en zijn bijzondere barokensemble PRJCT Amsterdam olv Manoj Kamps, kun je heel goed omschrijven als een gebed tot Maria. Passend, want gecomponeerd als Bosch Requiem 2019, en in première gebracht op 2 november tijdens de opening van November Music. Uitgangspunt voor de compositie was onder meer het icoon van Panagia Myrtidiotissa (‘De Madonna van de mirte’), maar ook de Mariagebeden van de 17e-eeuwse Kretenzer monnik Agapios Landos.

Over Liknon, maar natuurlijk ook over haar onlangs op YouTube gepubliceerde Meeting Point (in reactie op de geleidelijke versoepeling van de corona-maatregelen van dit moment), vertelt Calliope in onderstaand Zoom-interview:

Meeting Point is te zien op YouTube:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelf spelen, zoals Calliope in het interview aangeeft? Je kunt de partituur hier vanaf de Componist des Vaderlands-website downloaden:

Liknon was te horen in Het NTR Avondconcert van NPO Radio 4 op 3 november 2019: https://www.nporadio4.nl/gids-gemist/2019-11-3

Het eerste deel eruit is opnieuw te horen in Vrije Geluiden op NPO Radio 4 op zaterdag 23 mei 2020.

Eerder werk van Calliope was te zien en te horen in Vrije Geluiden op televisie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een videoregistratie van Liknon is ook te zien voor abonnees op Parmando24Culture

.
Ster advertentie
Ster advertentie