Vrije Geluiden

Lee Konitz in Amsterdam

VPRO
  1. Klassiekchevron right
  2. Lee Konitz in Amsterdam

Vorige week overleed altsaxofonist Lee Konitz op 92-jarige leeftijd. Lee Konitz speelde met wereldberoemde jazzhelden als Lenny Tristano, Miles Davis, Bill Evans, Zoom Sims en Elvin Jones.

In het archief van Vrije Geluiden/Reiziger in Muziek vonden we een bijzondere opname van 11 maart 2001. Lee Konitz was in Nederland voor een korte tour met pianist Misha Mengelberg, rietblazer Michael Moore en een stevige ritmesectie: Joey Baron op drums en Greg Cohen op bas. Lee Konitz en Misha Mengelberg hadden ooit samengespeeld in de jaren ’50 in de Amsterdamse jazzclub Sheherazade. Baron en Cohen waren vaak te vinden in de experimentele muziekscene van saxofonist John Zorn. Volgens Misha Mengelberg was deze combinatie een initiatief van John Zorn. Die had Mengelberg horen spelen, en was erg onder de indruk van zijn composities. Toen Misha Mengelberg hem moest vertellen dat die stukken niet waren opgenomen regelde Zorn een sessie in New York, en werden twaalf stukken opgenomen.

Deze video werd gemaakt in Studio Plantage in Amsterdam voor VPRO Reiziger in Muziek. Een stuk van Misha Mengelberg: The Blues in As.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie