Vrije Geluiden
VPRO

De Rechtvaardigen

foto: Jan Zwartendijk
  1. Klassiekchevron right
  2. De Rechtvaardigen

Naar het boek van Jan Brokken, met Cappella Amsterdam olv Daniel Reuss, Berlage Saxophone Quartet, Jan Brokken (voordracht)

De Rechtvaardigen

De Rechtvaardigen, door Cappella Amsterdam olv Daniel Reuss, het Berlage Saxophone Quartet en Jan Brokken (voordracht) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken. In dat boek staat het meeslepende en aangrijpende verhaal van de Nederlandse consul in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog, Jan Zwartendijk, centraal.

Jan Zwartendijk is redder van duizenden levens, van Pools Joodse mannen, vrouwen en kinderen die naar Litouwen vluchtten en wanhopig een manier zochten om Europa te verlaten. Vanuit zijn kantoor in Kaunas schreef Zwartendijk duizenden visa uit om naar Curaçao te reizen. Met deze visa op zak reisden de Joden met de Transsiberië Express naar Japan om zo de Holocaust ontvluchten. In 1997 kreeg Zwartendijk postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

> Zie ook deze artikelen van Andere Tijden!

In de voorstelling leren we ook de geredde Leo Adler en zijn vrouw Bella Hamburg kennen, die na een vlucht van jaren New York wisten te bereiken. Hiervoor schreef Peter Vigh, frontman en vaste arrangeur van het Berlage Saxophone Quartet, speciaal de compositie Zeven jaar en drie weken – de vlucht van Leo en Bella Adler.

De Letse componist Pēteris Vasks schreef voor De Rechtvaardigen eveneens een nieuw werk: Actus Caritatis voor koor a capella. Voorts bevat de voorstelling werk van Lera Auerbach en Dmitri Sjostakovitsj.

Hieronder een uitvoerig interview met Jan Brokken, Peter Vigh en sopraan Martha Bosch (Cappella Amsterdam en soliste in het werk van Vigh):

interview met Jan Brokken, Peter Vigh en Martha Bosch

Een integrale opname van De Rechtvaardigen is te horen in Vrije Geluiden op NPO Radio 4 op zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2022.

Programma:

  • Pēteris Vasks (1946) - The Fruit of Silence (arr. Peter Vigh voor saxofoon kwartet en koor)

  • Lera Auerbach (1973) - 72 Angels (selectie)


  • Pēteris Vasks (1946) - Actus Caritatis (koor a capella) (wereldpremière)


  • Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) - From Jewish Folk Poetry, Op. 79: No. 3, Lullaby (arr. Max Knigge)


  • Peter Vigh (1987) - Zeven jaar en drie weken – de vlucht van Leo en Bella Adler (wereldpremière)

Cappella Amsterdam olv Daniel Reuss
Berlage Saxophone Quartet
Jan Brokken (voordracht)

Vrije Geluiden: De Rechtvaardigen (1)

Vrije Geluiden: De Rechtvaardigen (2)

Ster advertentie
Ster advertentie