Vrije Geluiden
VPRO

Max Knigge, componist

  1. Klassiekchevron right
  2. Max Knigge, componist

Componist Max Knigge kreeg tijdens de corona-crisis niet ineens alle tijd om de zolder op te ruimen ofzo. Integendeel, met twee jonge kinderen in huis en het bijbehorende thuisonderwijs was het misschien wel extra gezellig, maar van 'wat zullen we nu eens gaan doen' was geen sprake. Integendeel: het werk - aan een nieuw stuk voor fagot bijvoorbeeld, en aan een kleinschalige opera waarvan een deel door René Samson (overleden in 2019) was voltooid - dat werk ging ook gewoon door. De bijzondere tijd gaf ook aanleiding om na te denken over hoe het anders moet, anders met de wereld, met hoe wij ons tot de wereld verhouden: het duurzaamheidsvraagstuk houdt Max Knigge bezig, niet alleen in zijn persoonlijk leven, ook als componist. Hoe vertel je een verhaal, hoe breng je een boodschap over, óók als dat niet met een tekst is maar bijvoorbeeld door de keuze van een titel of een thema?

Vorig jaar werd een werk voor cello solo van Max Knigge uitgevoerd door Nuala McKenna in Vrije Geluiden op televisie, To the Lighthouse:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerder deze week had Aad van Nieuwkerk een gesprek met Max Knigge via Zoom, over zijn werk tijdens de corona-crisis, en ook over Zacht en licht lacht 't maangezicht dat vorig jaar werd uitgevoerd door leden van Ludwig tijdens de Vrijdag van Vredenburg.

'Het strijkkwartet is mijn dagelijks brood', aldus Max Knigge in het interview hierboven. Dit is een door hem gecomponeerd strijkkwartet, OhEngelOh Revisited, uitgevoerd door het Dudok Quartet:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer info op de >website van Max Knigge.

Ster advertentie
Ster advertentie