Vrije Geluiden
VPRO

Yuri Honing & Wolfert Brederode

  1. Klassiekchevron right
  2. Yuri Honing & Wolfert Brederode

'Ze spelen de acht stukken zo mooi dat het pijn doet', aldus recensent Erik Voermas in Het Parool over de nieuwe CD Avalon Songs van saxofonist Yuri Honing en pianist Wolfert Brederode. En Mischa Andriessen schreef in Trouw: 'Hoewel de muziek instrumentaal en dus woordloos is, krijg je bij het horen van ‘Avalon Songs’ meteen een verhaal voor ogen. Een zeer melancholisch verhaal dat uitdrukking geeft aan een onvervuld, maar hevig verlangen.'

Mooie reacties op een CD met acht 'songs', drie eigen composities van Honing, een van Wolfert Brederode, en vier covers, waaronder van de folksong Black is the Color en het prachtige Ellen David van bassist Charlie Haden. Honing heeft het virtuoos soleren, zeg hij, in elk geval op dit moment, losgelaten, en richt zich veel meer op wat hij noemt de 'vocale positie'. Het spelen van de melodie, het fraseren, en vooral: het tot uitdrukking brengen van waar het werkelijk om gaat, expressie die ècht is, dat is waar hij naar streeft. In het interview hieronder licht hij dat toe, en vertelt hij openhartig over zijn samenwerking met partner Mariecke van der Linden, die eerder dit jaar ernstig ziek werd maar nog altijd de uiterst eigenzinnige en herkenbare visuals verzorgt, waaronder clips bij dit album, en het beeldend werk in de tentoonstellingen die eerder te zien waren in Museum De Fundatie in Zwolle. De tentoonstelling Avalon waarbij Honing het titelstuk van dit album componeerde is nog te bezoeken tot en met 3 januari 2021.

interview met Yuri Honing

Een deel uit het interview is ook te horen in Vrije Geluiden op NPO Radio 4 op zaterdag 21 november 2020, 23.00-24.00 uur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie