Vrije Geluiden
VPRO

Nie wieder Krieg... fluitmuziek rond WOII

  1. Klassiekchevron right
  2. Nie wieder Krieg... fluitmuziek rond WOII

De fluit is voor componisten altijd al het symbool geweest voor zuiverheid, onschuld, rust en vrede. Geen toeval dus dat in de afschuwelijke jaren van de Tweede Wereldoorlog zoveel meesterwerken voor fluit en piano zijn geschreven... componisten op zoek naar een muzikale vrede…. De komende vijf jaar presenteert Splendormusicus Emily Beynon (solofluitiste Concertgebouworkest), samen met de Britse pianist Andrew West en diverse gastsprekers vijf concerten met muziek voor fluit en piano uit die periode. De opbrengst van de avond gaat naar Musicians Without Borders. Het eerste concert is op zaterdag 7 december 2019. Met muziek uit de vooroorlogse jaren van onrust... van Carl Frühling, Paul Hindemith, Frank Martin, Hans Gál en Hanns Eisler, en met teksten van o.a. Bertolt Brecht, Paul Celan, Ernst Jandl en Heinrich Böll. Met Emily Beynon (fluit), Andrew West (piano), en Rolf Somann (spreker).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrije Geluiden op NPO Radio 4 op zaterdag 7 december, 23.00-24.00, komt live uit de bar van Splendor. Met o.a. een gesprek met Emily Beynon.

Foto van Emily Beynon: (c) Eduardus Lee

Sommige van de teksten die zaterdagavond worden gelezen door Germanist en Neerlandicus Rolf Somann zijn ook te vinden op het internet, zoals het aangrijpende 'Todesfuge' van Paul Celan (uit 1945), onder meer in Nederlandse vertaling, hier. Andere dichters die aan bod komen zijn onder meer Bertolt Brecht en Erns Jandl:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie