Vrije Geluiden
VPRO

Cities change the songs of birds op NPO 2 Extra

foto: Jan Willem Loozefoto: Jan Willem Looze
  1. Klassiekchevron right
  2. Cities change the songs of birds op NPO 2 Extra

Vrije Geluiden Tip: nietsontziend werk van Jacob ter Veldhuis (Jacob TV) op NPO 2 Extra

Cities change the songs of birds is een genadeloos klankbeeld van het leven aan de zelfkant van de Amerikaanse samenleving. Met behulp van zgn. speech melody maakte Jacob ter Veldhuis (inmiddels vooral bekend als Jacob TV) een show op basis van originele sound bytes van daklozen, drugsverslaafden, prostituées en gedetineerden.

Een uitvoering op 5 juli 2011 in Odéon Zwolle werd onder regie van Jan Willem Looze geregistreerd en tezamen met de videoprojecties tot een tv-programma gemonteerd. De JacobTV Band bestond, behalve uit de virtuoze harpiste Lavinia Meijer, uit een zestal vooraanstaande Nederlandse jazzmusici.

Op NPO 2 Extra, woensdag 22 december 23:15 en vrijdag 24 december 19:20.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Componist Jacob TV (Jacob ter Veldhuis) begon als rockmuzikant en componist van circusmuziek. In de jaren ’80 kreeg hij steeds meer erkenning voor zijn melodische, tonale muziek. Hij liet zich steeds vaker inspireren door stemmen uit de zelfkant van de Amerikaanse samenleving.

Stemsamples vormden de basis voor boombox-werken als Grab it! (stemmen van gevangenen), May this Bliss never End (stem van Chet Baker) en Heartbreakers (stemmen uit Jerry Springershow). Rond deze composities ontstond de muziektheatershow Cities Change The Songs Of Birds. JacobTV wilde steeds vaker ook iets met beeld doen en zocht samenwerking met scenograaf Jan Boiten, die de tekstanimaties maakte en met filmregisseur Jan Willem Looze die voor de voorstelling beelden schoot in The Bronx NYC. Voor en achter het podium hingen twee filmdoeken waarop de tekstanimaties en filmbeelden werden geprojecteerd. Hiertussen speelden de musici, vaak begeleid door een soundtrack van stemmen uit de zelfkant.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met:

Lavinia Meijer, harp
Miguel Boelens, sopraansax
Bart Wirtz, altsax
Mete Erker, tenorsax
Nils van Haften, baritonsax
Mick Paauwe, contrabas
Arend Niks, drums
JacobTV: muziek & teksten
Jan Boiten: licht, video’s, scenografie
Jan Willem Looze: video’s, cameraregie, montage
Chris Weeda: geluidsmixage

Deze productie is opgedragen aan de in 2020 overleden bassiste Mick Paauwe.

Luister >hier naar de podcastaflevering De Componistenkamer met Jacob ter Velhuis.

Ster advertentie
Ster advertentie