Vrije Geluiden

November Music: Bianca Bongers

VPRO
  1. Klassiekchevron right
  2. November Music: Bianca Bongers

De liefde voor hedendaagse muziek heeft klarinettist Boglárka Pecze, cellist Eva Boesch en pianist Sun-Young Nam bij elkaar gebracht in Trio Catch. Het trio werkt nauw samen met componisten als Helmut Lachenmann, Mark Andre, Georg Friedrich Haas en Georges Aperghis en maakte deel uit van de Ensemble Modern Academy waar jonge talenten een kans krijgen zich te verdiepen in de eigentijdse muziek. Nu komen ze naar November Music voor een van hun spaarzame concerten in Nederland met een all-female programma. Naast de zelden live gehoorde muziek van de Duitse componiste Isabel Mundry, klinkt een opdrachtwerk van de uit Brabant afkomstige jonge componiste Bianca Bongers. In haar Surrounded by Air - Appearance III for clarinet, cello and piano (2019) ~ to my surrounding ~ wil ze ontdekken hoe een figuur steeds een ander klankresultaat kan geven door te veranderen van omgeving. Live mee te maken op 6 november, 19.00 uur, in de Willem Twee Toonzaal, tijdens November Music.

Bianca studeerde compositie bij Wim Henderickx en Luc van Hove in Antwerpen en cello bij Monique Heidema aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Eerder volgde ze compositielessen bij Daan Manneke en Willem Jeths. Bianca werkte samen met verschillende ensembles en musici. In 2015 ging haar stuk Duo/Om twee te zijn voor saxofoon en klarinet in première tijdens November Music. En in 2016 werd haar stuk Aardverschuivingen voor accordeon solo geselecteerd voor Nieuwe noten voor accordeon van accordeonist Vincent van Amsterdam i.s.m. Grachtenfestival, Gaudeamus Muziekweek en Componist des Vaderlands.

Hieronder een uitvoerig gesprek met Bianca over haar componeren en over het nieuwe stuk dat in november 2019 in première gaat:

Bianca Bongers over haar nieuwe werk Surrounded by Air - Apparance III

Werk van Bianca Bongers is te horen in Vrije Geluiden op Radio 4 op zaterdag 2 november 2019.

Ster advertentie
Ster advertentie