Vrije Geluiden
VPRO

VPRO Tegenlicht Pionier 2020: Bach als therapie!

  1. Klassiekchevron right
  2. VPRO Tegenlicht Pionier 2020: Bach als therapie!

De winnaar van de VPRO Tegenlicht pioniersverkiezing ‘Touching Technology’ is Sounding Bodies uit Tilburg - voor de app die zij in 2021 gaan ontwikkelen voor GGD Hart voor Brabant. De app stelt je twee vragen: Hoe voel je je? En Hoe wil je je voelen? Vervolgens word je doorgestuurd naar jouw persoonlijke Bachrecept. Je ziet een filmpje van een musicus die je persoonlijk welkom heet en een stuk van Bach speelt gebaseerd op je gevoelens. De app beoogt daarmee een ‘shotje zelfhulp’ te zijn en wil graag bijdragen aan een gevoel van nabijheid in tijden van verplichte onderlinge afstand.

Jacqueline Hamelink vertelde over het idee in >> Vrije Geluiden op NPO Radio 4, in de uitzending van 4 oktober 2020

De jury was onder de indruk van het idee: 'in deze tijden van eenzaamheid en ziekte, is muziek als medicijn een prachtig en relevant idee. Dat klassieke muziek een helende werking bezit, weten we al eeuwen. Maar er zit een stukje tijdloosheid in de muziek van Bach.' Volgens de jury wordt met dit project het oude verbonden met het nieuwe: met het moderne idee van een app wordt de klassieke muziek van Bach, en daarmee de helende werking ervan, breed beschikbaar en toegankelijk. Daarnaast is het idee praktisch, toepasbaar en haalbaar. Het idee gaat namelijk écht ontwikkeld worden, zo oordeelde jury.

De ontwikkeling van de muziekapp is een mooi praktijkvoorbeeld van hoe kunst en creativiteit kunnen bijdragen aan maatschappelijke innovatie over de grenzen van de culturele sector heen. Het is een interdisciplinair project waarbij organisaties uit het cultuur, onderwijs, zorg en het sociale domein met elkaar samenwerken. De partners in dit project zijn naast Sounding Bodies en GGD Hart voor Brabant ook Fontys ICT/Smart Mobile Eindhoven, Fontys Academy for Creative Industries en de Gemeente Tilburg. Daarnaast wordt het project mede gefinancierd uit de Impulsgelden van KunstLoc Brabant.

Ster advertentie
Ster advertentie