Vrije Geluiden

Ontdek nieuwe muziek op deze festivals!

VPRO
foto: https://gaudeamus.nl/festival/
  1. Klassiekchevron right
  2. Ontdek nieuwe muziek op deze festivals!

Dit weekend in Vrije Geluiden: Gaudeamus, Rewire, Soundbites...

Drie festivals waar je als muziekavonturier niet omheen kan de komende week!

Gaudeamus, al 76 jaar hét festival voor jonge muziekpioniers. Op een hele reeks locaties in Utrecht, van 8 t/m 12 september. Zondagavond komen Martijn Buser (directeur) en Matthijs Mantel (programmeur) er alles over vertellen in de uitzending. Nou ja, alles? Er is echt zó enorm veel te beleven, te zien èn te horen, dat is haast niet samen te vatten in een uurtje. Check vooral de website, en maak alvast kennis met de vier jonge componisten die genomineerd zijn voor de Gaudeamus Award, zie hieronder:

foto: https://gaudeamus.nl/

Gen Tanaka (1994) is een Japanse componist met een liefde voor de kustgebieden van de Verenigde Staten en de tegenculturen daaromheen. Hij streeft ernaar om muziek te maken die sterk emotioneel en sensueel is, vanuit zijn interesses in popmuziek, oosterse filosofie en de natuurlijke wereld.

Jenny Beck is een componiste die geïnteresseerd is in luisteren en ademen, luisteren en ademen... Ze schrijft muziek voor instrumenten, stemmen, elektronica en gevonden voorwerpen in verschillende kleine en grote ensembles. Haar werk weerspiegelt haar interesses in de natuur, meditatie, sfeer en ambiguïteit. Jenny is momenteel bezig met een PhD in muziekcompositie aan Princeton University.

Matthew Ricketts (1986) is een Canadese componist, momenteel woonachtig in New York City. Zijn muziek beweegt zich van extremen in aanwezigheid en afwezigheid, van geschreeuw tot stilte, tegelijkertijd terughoudend en flamboyant. Matthews muziek staat bekend om zijn "bruisend en soms stekelige geluiden" en "hypnotiserende verkenning van melodie" (ICareIfYouListen), alsook zijn "scherpe harmonieën en parmantig sputteren" (The New York Times). Hij is een Guggenheim Fellow 2019.

Annika Socolofsky (1990) is een Amerikaanse componist en avantfolkzangeres. Haar muziek ontspruit aan de kracht en nuances van de menselijke stem en loopt uiteen van orkestrale werken en opera's tot a capella folkballades. Annika schrijft veel voor haar eigen stem met kamerensemble, waaronder een groeiend repertoire van 'feministische woede-slaapliedjes' getiteld Don't Say A Word, bedoeld om eeuwen van schadelijke lessen aan jonge kinderen aan te vechten door oude slaapliedjes te bewerken voor een nieuw, queer tijdperk.

Soundbites, op 9, 10 en 11 september, een speciale versie van het Festival Classique. In Den Haag. Daar zijn onder meer te verwachten sopraan Jessey-Joy Spronk, Ensemble De Formule, rietblazer David Kweksilber en de wereldpremière van een nieuw stuk van Aart Strootman. Programmadirecteur Marieke Hopman vertelt er meer over in de uitzending van zaterdag 4 september.

We hebben twee kaartjes voor je die je kunt winnen met een prijsvraag: Aart Strootman is componist, maar hij is ook musicus, dat was hij eigenlijk al voordat hij componist werd. Wat speelt Aart Strootman zelf voor instrument? Stuur je antwoord per mail naar vrijegeluiden@radio4.nl of stuur een appje naar de studio (uiterlijk zondagavond 5 september 23.59 uur). Onder alle goede inzendingen verloten we de vrijkaartjes voor 9 september aanstaande.

Rewire vindt plaats op 10, 11, 12 èn 18 september, in Den Haag. Op 22 verschillende locaties maar liefst een enorme staalkaart aan avontuurlijke muziek, veelal in de sfeer van de experimentele muziek (of hoe je het maar wilt noemen); voor wie wel van een beetje muzikaal avontuur houdt zit er zeker wat bij. De afsluitende dag op 18 september is in samenwerking met Dag In De Branding. Wat mag je zoal verwachten: componist en performer Genevieve Murphy; de Belgische slagwerker en componiste Karen Willems samen met de uit Rotterdam afkomstige producer Machinefabriek, Rutger Zuydervelt; componist en gitarist Pete Harden, van het in Den Haag gevestigde Ensemble Klang; componist en geluidsartiest Yannis Kyriakides; en geluidskunstenaar Evelien van den Broek. Volgend weekend kom ik er graag op terug, met toelichting van de programmeurs!

Wat is er te horen dit weekend?

Zaterdag 4 september:


23.04
CD Reid (TRPTK 0046)
Giovanni Sollima: Hell II
Maya Fridman [cello]
5’04”

23.10
CD Obscure Atlas (TRPTK TTK 0068)
Aart Strootman: Obscure Atlas - 7. Core
Helena Basilova [piano]; Konstantyn Napolov [slagwerk, stem]; Maya Fridman [cello]
4’11”

CD Grids (Alaska Records AR 1801)
Anthony Fiumara: For Aart Strootman
Aart Strootman [gitaar]
4’11”

23.23
eigen opname componist
Gerard Beljon: Me Miseram quid agam
Gerard Beljon [samples]
15’11”

23.44
CD Endlings (eigen uitgave z.nr.)
Evelien van den Broek: Rainforest
Evelien van den Broek [elektronica] & Mark Nieuwenhuis [trompet]
4’34”

CD Endlings (eigen uitgave z.nr.)
Evelien van den Broek: The Blue Whale
Evelien van den Broek [elektronica] & Mark Nieuwenhuis [trompet]
3’47”

23.54
CD Reid (TRPTK 0046)
Fjola Evans: Reid
Maya Fridman [cello]
4’01”

Zondag 5 september:

volgorde n.t.b.

eigen opname https://soundcloud.com/eva-beu...
Eva Beunk: Op Wacht - Alle Tijd
Eva Beunk
5’19”

Titel: Liknon
Duur: ca. 7’00”
Componist: Tsoupaki, Calliope
Uitvoerenden: Beekman, Marcel [tenor] & Engeltjes, Maarten [countertenor] & PRJCT Amsterdam & leden van het Fontys Kamerkoor
Dirigent: Kamps, Manoj
Dalet referentie: 20191102NTR-001
Opnamedatum: 02 November 2019

eigen opname Dag in de Branding
Karen Tanaka: Techno Etudes II
Ralph van Raat [piano]
10’00”

CD Crystalline - Piano Music by Karen Tanaka (Lindberg Lyd 2L-074-SACD)
Karen Tanaka: Crystalline II
Signe Bakke [piano]
6’57”

CD September (Neutra Records NRNL07184)
Sarah Neutkens: September
David Cristóbal Litago [sopraansax]; Dineke Nauta [altsax]; Tom Sanderman [tenorsax]; Marijke Schröer [baritonsax]
7’11” + 1’39” + 3’00” + 3’39”

CD A drop of jazz (eigen uitgave https://music.apple.com/nl/album/a-drop-of-jazz/1570439738?i=1570439741)
Farid Sheek: A drop of jazz
Mike Del Ferro [piano]; Farid Sheek [slagwerk]
4’16”

CD The Journey of the Return (eigen uitgave https://music.apple.com/nl/album/the-journey-of-the-return-feat-maya-fridman-ep/1381421985)
Farid Sheek: Expectation
Farid Sheek [piano]; Maya Fridman [cello]
2’46”

eigen opname (https://soundcloud.com/roxannenesbitt/wild-bells-no-1)
Roxanne Nesbitt: Wild Bells 1
Roxanne Nesbitt
2’09”

CD 25 miniatures (Artifact Music - ART-025 )
Allison Cameron: One bit
Array Ensemble
2’56”

CD 'I Don't Want To Be An Individual All On My Own' (eigen uitgave GM https://music.apple.com/nl/album/i-dont-want-to-be-an-individual-all-on-my-own/1570670836)
Genevieve Murphy: Living Emotions (Live)
John Dikeman, Andy Moor, Marta Warelis, Henning Luther & Le Schnigg
4’02”

Ster advertentie
Ster advertentie