Vrije Geluiden
VPRO

Sivan Perwer

  1. Klassiekchevron right
  2. Sivan Perwer

Ruim twintig jaar geleden, Reiziger in Muziek op de televisie. De Koerdische zanger Sivan Perwer aan het slot van het live programma, met zijn lied Ey Ferat. De komst van Perwer naar de studio had iets spannends. We wisten dat iedere Koerd in de diaspora een muziekcassette van hem had en dat hij al jaren in ballingschap leefde en zong voor de erkenning van de Koerdische cultuur en de bevrijding van het Koerdische volk. Hij werd in de gaten gehouden door de Turkse veiligheidsdienst.

Perwer, geboren in 1955, praatte en zag eruit als een strijder. 'Ik ben geboren in de muziek en het leven heeft me er verder in gedrenkt. Muziek is de metgezel van elke Koerd”. Zijn muziek was doordrenkt met met elementen uit de Koerdische muziektraditie. Al die traditionele elementen combineer ik met mijn verlangen naar de erkenning van de Koerden als een volk'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Al in 1975 begon Sivan Perwer politieke en sociaal-culturele symbolen in zijn liedteksten te verwerken en zong hij in het verboden Koerdisch. Luisteren naar zijn muziek was niet zonder gevaar. Vandaag de dag zingt Perwer nog steeds over mensenrechten, respect en de noodzaak van vrijheid. Zijn nieuwe opname is te beluisteren via Spotify. Çiyayê Kurdan betekent zoveel als 'Koerdische berg'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie