Vrije Geluiden
VPRO

Bachs Cellosuites in Vrije Geluiden

  1. Klassiekchevron right
  2. Bachs Cellosuites in Vrije Geluiden

In Vrije Geluiden is er speciale aandacht voor de Cellosuites van Johann Sebastian Bach. Gespeeld op cello, op viool, op altviool, of op saxofoon!

De zes Cellosuites van Johann Sebastian Bach zijn niet meer weg te denken uit het repertoire. Toch worden de stukken pas weer sinds een aantal jaren in het openbaar gespeeld.
De legendarische Spaanse cellist Pablo Casals vindt de werken in een winkeltje met tweedehands bladmuziek en weet direct dat hij iets bijzonders in handen heeft. Voor het eerst wordt de muziek behandeld als concertmateriaal, en niet langer als etudes voor het instrument.

Voor cellisten behoren de zes Cellosuites tot het Oude Testament van de celloliteratuur. Elke cellist die de muziek voor zich heeft, voelt meteen hoe vanzelfsprekend de noten rond de snaren van het instrument zijn gedrapeerd.

De opeenvolgende suites leggen een route af van eenvoud naar toenemende virtuositeit: van de veelal open snaren van de eerste drie suites, via het meer complexe Es groot van de enigmatische Vierde, naar de donkere Vijfde suite die van de cellist vraagt om de hoogste snaar een toon lager te stemmen. De Zesde suite is het meest uitzonderlijk, want deze vraagt om een instrument met vijf snaren.

Dat je de cellosuites van Bach ook op pakweg een viool, een altviool, een marimba of op de gitaar kan spelen, dat zal geen verbazing wekken. Maar op tuba? Op de contrabas? Of op fagot? Het kan, en het is gedaan. In vrije geluiden een greep uit de mooiste en meest bijzondere versies.

Beluister Vrije Geluiden

Ster advertentie
Ster advertentie