Vrije Geluiden
VPRO

Indiase klassieke muziek in Vrije Geluiden

  1. Klassiekchevron right
  2. Indiase klassieke muziek in Vrije Geluiden

In drie uitzendingen van Vrije Geluiden (zaterdag 3 april, zaterdag 10 april en zaterdag 1 mei) vertelt musicus en zanger Prewien Pandohi-Mishre over de Indiase klassieke muziek.

De Indiase klassieke muziek heeft in Nederland na de introductie in de jaren ’50 en ’60 en vooral vanaf de jaren ’80 steeds meer voet aan de grond gekregen. Het begon allemaal met concerten in de Mozes en Aaron kerk in Amsterdam. Er vestigden zich Indiase muzikanten in Nederland zoals de sitarspeler Jamaludin Bhartiya. Concertreeksen in het Koninklijke Instituut voor de Tropen, de Doelen en Rasa zorgen ervoor dat de Indiase klassieke muziek ingebed werd in het reguliere concertaanbod. In Amsterdam en Rotterdam werd een curriculum Indiase klassieke muziek opgenomen, en Codarts in Rotterdam heeft inmiddels wereldwijd een zeer goede naam opgebouwd met de wereldmuziek-opleiding. De laatste decennia zijn er dan ook in Nederland musici afgestudeerd in de Indiase klassieke muziek. De artiesten die in deze uitzendingen aan bod komen zijn allen afgestudeerd aan de Codarts-opleiding.

De eerste uitzending gaat over de Indiase vocale traditie Dhrupad. Ilyas Nadjafi is een perzische zanger met een uiteenlopend repertoire. Hij is in 2017 afgestudeerd en is gespecialiseerd in Dhrupad zang, het oudste genre binnen de Noord-Indiase klassieke muziek.In de tweede uitzending komt de percussie aan bod. De tabla staat aan de basis van ritmische tradities binnen de Indiase muziek. Tarang Poddar is een tablaspeler uit India die speciaal voor zijn master in indiase percussie naar Rotterdam is gekomen vanwege de smeltkroes van muzikale stijlen. Hij is in 2019 afgestudeerd.


De derde uitzending zoomt in op een van de instrumenten binnen de Indiase klassieke muziek. De snaarinstrumenten daarbinnen worden ook na eeuwen nog steeds doorontwikkeld. Een van de laatste toevoegingen is de slide-guitar. Die is gebaseerd op een westerse akoestische gitaar, maar door muzikanten uit india aangepast om de Indiase muziek te kunnen spelen. Hamid Reza Behzadian is van oorsprong Iraans, en heeft zich in Nederland toegelegd op dit instrument en op de indiase muziek.


In elk van de uitzendingen zal Prewien Pandohi-Mishre zorgen voor een toelichting, en meespelen op hetzij de tanpura (het bekende drone-instrument uit de Indiase traditie), of het harmonium of ook als zanger optreden.
Ster advertentie
Ster advertentie