Vrije Geluiden
VPRO

November Music: Gerard Beljon

  1. Klassiekchevron right
  2. November Music: Gerard Beljon

‘Nieuwe spirituele muziek waarin heden en verleden samenvloeien.’ Zo omschreef November Music het werk van componist Gerard Beljon dat in november 2019 werd uitgevoerd in de Grote Kerk in Den Bosch, als onderdeel van het festival November Music. Beljon combineert in zijn werk vaak klanken uit verschillende culturen - oost en west - en zoekt daarbij tegelijkertijd de diepte van sacrale muziek. En niet omwille van het loutere klankideaal, maar omdat muziek, wat hem betreft, daadwerkelijk ergens over moet gaan. Hoe zit dat in dit geval?
De compositie-opdracht van November Music was een vervolg op een opdracht van het Nederlands Gregoriaans Festival. Uitgangspunt was een vroeg-middeleeuwse, anonieme tekst: Planctus Cygni, de klaagzang van de zwaan. Een gedicht over een zwaan die verdwaalt boven zee, maar uiteindelijk ergens aanlandt, al is het niet de plek waar hij vandaan komt. Beljon zag meteen een correlatie met de vluchtelingencrisis, en legde ook een verband met een persoonlijke ervaring in een klein bootje op zee: als je voelt hoe bedreigend dat kan zijn, dan kun je je een klein beetje voorstellen hoe het moet zijn voor mensen die in gammele rubberbootjes huis en haard ontvluchten, op zoek naar een hopelijk veilig heenkomen. Vandaar ook de link tussen oost en west, ook in de klank van de koorcyclus.

In dit interview vertelt Gerard Beljon meer over Planctus Cygni en het componeren:Nadat voor het Gregoriaans Festival het eerste deel was voltooid en uitgevoerd, werd een compositie-opdracht verleend door November Music. Op 10 november 2019 klonken aldus alle drie de delen tijdens dat festival. Met sopranen Rianne Wilbers en Sabra El Bahri Khatri, harpiste Beate Loonstra en duduk-speelster Raphaela Danksagmüller; en Collegium Vocale Eindhoven onder leiding van Ruud Huijbregts.

Hieronder een registratie van het concert, opgenomen in samenwerking tussen Parmando24Culture, de Concertzender en VPRO Vrije Geluiden:

Planctus Cygni is ook integraal te horen in Vrije Geluiden op NPO Radio 4, zondag 17 mei 2020 tussen 23.00 en 24.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie