Vrije Geluiden
VPRO

Pierre Boulez bij Artis

  1. Klassiekchevron right
  2. Pierre Boulez bij Artis

Op 1 oktober 1995 dirigeerde Pierre Boulez het Nieuw Ensemble in De Plantage in Amsterdam bij Artis. Na afloop van de camera-repetitie ging hij voor het raam staan en staarde naar buiten. Hij draaide zich om naar presentator Han Reiziger en zei: “Jullie moeten een keer een programma in de dierentuin maken”. Boulez was een van de meest bescheiden personen die we ooit mochten verwelkomen. Eerlijk is eerlijk, we hadden op voorhand een heel ander beeld van hem.

Het was al bewonderenswaardig en bijzonder dat hij tijd had vrijgemaakt om bij ons een uur aanwezig te zijn, voor een interview en een optreden. Hij zat midden in de repetities van Mozes en Aron van Arnold Schönberg bij de Nederlandse Opera. Elf jaar na de première van zijn compositie Dérive, dirigeerde hij het stuk bij ons in De Plantage.

Pierre Boulez (1925- 2016) schepper van een klein maar briljant en blijvend oeuvre, wereldberoemd dirigent met glasheldere techniek en loepzuiver oor, scherpzinnig denker/schrijver/polemist. Boulez is verantwoordelijk voor de oprichting van het toonaangevende Ensemble InterContemporain en het baanbrekende IRCAM.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie