Vrij Spel

Vrij Spel: Ischico Velzel vs. Mozart

AVROTROS
foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Ischico Velzel vs. Mozart

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was pianist Ischico Velzel te gast in de studio voor Vrij Spel. Ze studeerde in Amsterdam, Barcelona en Schotland, studeerde vorig jaar met vlag en wimpel af en won verschillende prijzen. Eén van die prijzen was de eerste prijs bij de Lamond Prize, een competitie voor onbekend pianorepertoire. Dat is precies wat Ischico wil: onbekend pianorepertoire en meer dan alleen klassieke muziek spelen. Genres zijn namelijk meer verbonden met elkaar dan dat ze in eerste instantie had gedacht. Eén van die genres is de moderne jazz. Sinds kort heeft ze jazz-pianoles en verwerkt dat graag in haar spel.

Zelden heeft iemand zo enthousiast gereageerd op een uitnodiging voor Vrij Spel. Ischico ging graag de uitdaging aan en koos een klassieke hit wat eigenlijk niet in haar straatje past. Normaalgesproken speelt ze namelijk Russiche en Spaanse muziek en werken uit de 20e en 21e eeuw. Voor Vrij Spel bewerkte ze het Lacrimosa uit het requiem van Mozart. Door middel van improvisatie en het wisselen van maatsoorten maakte ze deze heerlijke jazzy versie van Mozart's Lacrimosa.

Vrij Spel: Ischico Velzel vs. Mozart

Ster advertentie
Ster advertentie