Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Pieter de Graaf vs. Mozart

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Pieter de Graaf vs. Mozart

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was pianist Pieter de Graaf te gast in de studio voor Vrij Spel. Hij leidde een popsterrenbestaan en speelde over de hele wereld met het Kyteman Orchestra, Wouter Hamel en zijn eigen jazztrio. Dit gaf hem geen voldoening, omdat Pieter niet telkens hetzelfde liedje wilde spelen. Hij wilde zijn eigen muziek creëren. Uiteindelijk dwong RSI hem te stoppen en een ommekeer volgde. Nu maakt hij zijn eigen persoonlijke en intieme muziek en heeft hij meer dan 200.000 luisteraars per maand. In de uitzending liet hij zijn nieuwste single 'Time Flies' horen.

Vrij Spel: Pieter de Graaf vs. Mozart

Voor Vrij Spel bewerkte hij het Lacrimosa uit het requiem van Mozart, wat één van zijn favoriete klassieke stukken is. Hij luistert bijna nooit muziek, maar dit blijft al zijn hele leven bij hem terugkomen. Ongeveer 60 knopjes en pedalen, een loopsysteem, een rubberen hamer, tape, hydrofiele luierdoekjes, een synthesizer, een keyboard en een laptop zorgde ervoor dat de (uitgeklede) piano buiten de studio en op de gang moest staan. Het zorgde voor ongehoorde klanken en een bijzonder en neo-klassiek Vrij Spel.

Ster advertentie
Ster advertentie