Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Trio 258 vs. Bach

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Trio 258 vs. Bach

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was Trio 258 te gast in de studio voor Vrij Spel. Pianist Lestari Scholtes, violist Eduardo Paredes Crespo en cellist Leonard Besseling hebben een bijzondere en hechte driehoeksverhouding. Ze zijn eerlijk tegen elkaar, kunnen alles bij elkaar kwijt, zijn serieus tijdens repetities maar houden ook van ontspanning. Tijdens het repeteren proberen ze dat op te zoeken door af en toe gekke dansjes te doen. In de uitzending deden ze één van die dansjes voor. Én omdat ze zo van elkaar houden zeggen ze, als ritueel, voor ieder concert 'veel plezier liefjes'. In de uitzending speelden ze de première van een bewerking voor pianotrio op Le jardin féerique van Ravel. Dat arrangement lieten ze maken door componist, violist, dirigent en hun goede vriend Joan Berkhemer. Er bestond namelijk nog geen versie voor deze bezetting.

Daarnaast maakten ze speciaal voor Stille Zaterdag een Vrij Spel die daarbij past. Ze bewerkten het Erbarme dich uit de Matthäus-Passion van Bach. Het trio liet zich inspireren door het verhaal achter deze aria. In het eerste gedeelte van hun bewerking hoor je het verraad. Na dit 'pijnlijke' gedeelte, vol met dissonanten en improvisaties, gaan ze geleidelijk over naar het Erbarme dich. Een spannende en verrassende versie van deze klassieker!

Vrij Spel: Trio 258 vs. Bach

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie