Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Alma Lusa vs. Mozart

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Alma Lusa vs. Mozart

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was het koperkwintet Alma Lusa te gast in de studio voor Vrij Spel. Het was een bijzondere dag voor hen, want het was namelijk de eerste keer dat ze buiten de muren van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag speelden. De vijf Portugezen Ricardo, Tiago, Diogo, Pedro en Jorge richtten een half jaar geleden dit kwintet op omdat ze kamermuziek moesten spelen van de opleiding. Dit vonden ze zo leuk dat ze besloten ermee door te gaan. Samen willen ze de muziek spelen die de ziel van hun land in zich herbergt en hierdoor Nederland kennis laten maken met de Portugese muziek.

Voor Vrij Spel bewerkten ze Mozart's Lacrimosa uit zijn bekende Requiem. Ze kozen hiervoor omdat de muziek hen doet denken aan en verlangen naar hun vaderland. Het kwintet heeft regelmatig heimwee en verwerkte daarom verschillende traditionele Portugese volksliederen en ritmes in hun variatie. De vijf leden van Alma Lusa doopte deze bewerking van de bekende klassieke hit om tot Chorosa Lusitana, ook wel het Portugese Lacrimosa.

Vrij Spel: Alma Lusa vs. Mozart

Ster advertentie
Ster advertentie