Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Ensemble Odyssee vs. Bach

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Ensemble Odyssee vs. Bach

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was Ensemble Odyssee te gast in de studio voor Vrij Spel. Anna Stegmann (blokfluit), Jorge Jimenez (viool), Georg Fritz (hobo) en Andrea Friggi (klavecimbel) zorgden voor een bijzonder moment. Voor het eerst in de geschiedenis van Vrij Spel was er een klavecimbel aanwezig in de studio. Het ensemble is prijswinnaar van het prestigieuze Amsterdamse Internationaal Van Wassenaer Concours, ze werkten samen met grootheden als Raffaella Milanesi, Claron McFadden en contratenor Filippo Mineccia en namen in 6 jaar tijd 7 albums op. Ze duiken de bibliotheken in en speuren door alle archieven om nieuwe oude muziek te ontdekken. Naast het spelen van deze muziek schrijven ze de partijen uit en verkopen ze de edities op hun website. Zo wordt die herontdekte muziek voor iedereen toegankelijk.

Voor Vrij Spel bewerkten ze het koraal O Große Lieb uit de Johannes Passion. Jorge en Georg hebben de afgelopen weken ontzettend veel passies gespeeld en dus was dit voor hen als het ware een manier om de afgelopen weken te verwerken. Door middel van improvisatie en een instrumentale soundscape bewerkten ze deze klassieker tot een nieuwe en frisse versie.

Vrij Spel: Ensemble Odyssee vs. Bach

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie